Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – BK Opava

Základní část Kooperativa NBL je už minulostí, soutěž se nyní rozdělila na dvě šestičlenné nadstavbové skupiny a Válečníci, po základní části třetí, budou hrát skupinu A1. Její první kolo se koná již tuto sobotu a Děčín se doma potká s Opavou.

Ta skončila po základní části na 5. příčce s bilancí 12 výher a 10 porážek, když tu poslední inkasovala na své palubovce v závěrečném kole od druhých Pardubic. Naopak Děčín v tomto kole porazil v napínavé koncovce severočeského derby ústeckou Slunetu a potvrdil, že doma prohrává jen velmi nerad. Z jedenácti zápasů v ARMEX Sportcentru ztratili Válečníci jen jeden, a to v prodloužení s Nymburkem.

Dva duely ryze českých týmů v Kooperativě NBL (oba přenášela Česká televize) skončily v základní části „plichtou“, když hráči Děčína i Opavy využili domácího prostředí k vítězství. Bude tomu tak i tentokrát?

Opavané střídali v základní části lepší výsledky s horšími, vždy se však mohli spolehnout na dvojici pivot Martin Gniadek a rozehrávač Jakub Šiřina, kteří dávali v průměru 13,9 a 13,2 bodů na zápas. Gniadek k tomu přidával téměř pět doskočených míčů, Šiřina pak přes šest asistencí na zápas. V sehraném a kompaktním celku Opavy je však celá řada nebezpečných hráčů, např. Kouřil, Jurečka, Dragoun, Blažek, Cvek a další, kteří jsou schopni koš soupeře ohrožovat střelbou za dva body (v této statistice jsou Slezané druzí nejlepší), ale cizí jim není ani trojková střelba. Válečníky tedy čeká těžké střetnutí, avšak ve skupině A1 už lehkých nebude.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:

BK ARMEX Děčín – BK Opava 72:65 (nejlepší střelci: P. Houška 15, Pomikálek 13, Šiška 13 – Šiřina 13, Jurečka 13, Gniadek 11)
BK Opava – BK ARMEX Děčín 91:81 (Šiřina 27, Cvek 12, Blažek 11 – Palyza 19, P. Houška 16, Landa 15)

Názor BK Děčín

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolektivní pojetí hry, herní inteligence obou rozehrávačů, jež dělají lepšími své spoluhráče, kombinační hra, tříbodové nebezpečí od všech hráčů, tvrdost a důraz v osobních soubojích – to je vizitka našeho soupeře. Všechny tyto atributy provázejí naše vzájemné souboje, které končí většinou rozdílem několika málo bodů. Myslím, že si všichni moji hráči pamatují poslední utkání v Opavě, kde jsme díky jedné katastrofální čtvrtině prohráli, a proto věřím, že budeme zdravě namotivováni v prvním utkání A1 tuto prohru Opavě sportovně vrátit.“

Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín:
„Rozjíždíme nadstavbu, v níž nás čeká série deseti utkání, která rozhodnou o našem nasazení do play-off. Děčín a Opava – jediné dva týmy v KNBL bez zámořských hráčů, tedy basketbalové představení, ve kterém budou mít hlavní roli čeští hráči a trenéři. Opava se prezentuje tradičním kombinačním útokem a jako jeden z mála týmů v nejvyšší soutěži pravidelně brání zónově. Naše vzájemná střetnutí bývají bojovná a tvrdá, většinou se hraje na nízké skóre. Ze široké hráčské lavičky Opavy „vyčnívají“ rozehrávači Šiřina a Kouřil, na křídle střelec Jurečka a pod košem pak Gniadek s Blažkem. Zvláště doma je třeba vyhrávat a nám se to daří. Pevně věřím, že první letošní vítězství v A1 si připíšeme již tuto sobotu.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta