Rubriky
Zprávy

Na silnici z Děčína do Ústí nad Labem bude natrvalo snížená rychlost

Na výjezdu z Děčína na silnici 1/62 v úseku Vilsnice se do tří měsíců objeví značky snižující rychlost. Tohle opatření by mělo ulevit od nadměrného hluku lidem, kteří kolem frekventované silnice bydlí. Město Děčín žádalo o snížení rychlosti opakovaně krajský úřad, který mu nakonec vyhověl.

„Tohle je každodenní zvuková kulisa… Navíc to tu takhle jezdí i v noci. Musíme mít zavřený okna.“ Takhle si už před časem stěžovala Andrea Grunzová, která s rodinou bydlí jen pár metrů od frekventované silnice. „Tak se podívejte, jak to tady jezdí, je tu čím dál tím hustější doprava a docela bychom uvítali, kdyby udělali nějakou protihlukovou stěnu, aby se nám tu lépe žilo,“ shoduje se s ní Eva Vejražková.

V dohledné době by se mělo lidem v úseku Vilsnice na výpadovce ulevit. Krajský úřad na silnici na konci loňského roku měřil hluk při 90kilometrové rychlosti a pak také při rychlosti snížené.

„Na základě měření jsme zjistili, že bude potřeba snížit tu rychlost na 70 km/h,“ říká mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

Vedení města Děčín jednalo o protihlukových opatřeních s krajským úřadem už několik měsíců. „Výsledky jasně ukázaly, že při 90kilometrové rychlosti je hluk vozidel výrazně větší než při 70kilometrové rychlosti. Dojde natrvalo ke snížení rychlosti v této oblasti a posunutí hranic města,“ upřesňuje mluvčí města Děčína Markéta Lakomá.

Další protihluková opatření pak připravuje Ředitelství silnic a dálnic ‒ plánuje nabídnout lidem od Děčína až po Roztoky u Povrl plastová okna.

Snížení rychlosti z 90 na 70 km/h by se mělo na výpadovce z Děčína objevit zhruba do tří měsíců.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever