Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoVýlet s dohrou
VARNSDORF – Nedaleko jiřetínského rekreačního střediska v Lesné se během letošních prvních lednových dnů ztratil osobní automobil zn. VW Golf v barvě šedé metalízy. Zimní pobyt v tamních končinách tak turistům přinesl starosti spojené shledáním ztraceného dopravního prostředku, včetně věcí, které byly uloženy uvnitř. V policejním protokolu se objevila škoda přesahující 124 tisíc českých korun. Novoroční nepříjemností se zabývají rumburští policisté s ohledem na přečin krádeže.

Zmizela navigace
DĚČÍN – Děčínští policisté v průběhu včerejšího dne obdrželi informace o možném přečinu krádeže, ke kterému zřejmě došlo nedaleko děčínského vlakového nádraží v ulici Čsl. Mládeže. Majitelka osobního vozidla jej před budovu hlavního vlakového nádraží v Děčíně odstavila letos dopoledne druhého ledna. Když se k němu týž den večer vrátila, zjistila nejen stopy po násilném vniknutí, ale chyběla i uložená navigace. Nemilá zkušenost ji vyšla řečí čísel na čtyři tisíce českých korun.

Tip: vůz můžete opatřit mechanismy a bezpečnostními prostředky, které vám jej v případě odcizení mohou pomoci lokalizovat. Vhodným prostředkem může být také alarm, který svou intenzitou může okolí i vlastníka upozornit na jeho napadení. Někteří odborníci nabízejí bezpečnostní páky na volant, zámek na řadící páku ( Defend Lock ) a další drobnosti, které případnému zloději úmysl mohou přinejmenším znepříjemnit. Kdo se ptá, ten se dozví. Ochranu majetku vezměme především do svých rukou. Ptejme se, zajímejme se, jak svůj majetek chránit. Začněme u sebe a jděme příkladem … pěstujme svou zodpovědnost.

Současně z vozidla vyjměte věci, které mohou přilákat pozornost zlodějů. Spoléhat na možnost nezájmu se nevyplácí … odložené kabelky na sedadlech, mobilní přístroje v přihrádce u ruční brzdy, notebooky pod sedadly, doklady v uzamčených přihrádkách, zavazadla plná osobních věcí a cenných věcí, nainstalované navigace na předních sklech jsou lákadla, kterým nenechavé ruce a životní nouze jen velmi těžko odolává …

V nestřeženém okamžiku
ŠLUKNOV – Ústy policejního inspektora byl osloven téměř třicetiletý muž ze Šluknova, který od druhého ledna letošního čelí sdělení podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. V závěru loňského listopadu měl navštívit volně přístupný byt otevřenými vchodovými dveřmi, odkud si s sebou měl odnést volně odloženou peněženku s finanční hotovostí. Peníze měl sebrat a portmonku odložit opodál. Událost odmítl komentovat. Oznamovatelka přišla o částku 3.100,- Kč.

Tip: Opouštíme-li byt či dům, byť jen na kratičkou chvíli, zabouchnout za sebou dveře je to nejmenší. Necháme-li otevřeno, pro nevítaného hosta je tohle jedinečná příležitost ! Nedotknutelnost obydlí je pro mnohé mezi námi jen pouhá fráze, protože naléhavá životní situace jim píše jiný scénář. Chcete-li ochránit svůj majetek uvnitř svého obydlí, zavírejte, zamykejte, opatřete vchod pevnými dveřmi s bezpečnostním zámkem, pořiďte si bezpečnostní závoru, nainstalujte bezpečnostní (např. kamerový) systém, buďte všímaví.

Byl to vzkaz?
DĚČÍN – Zaparkovaný vůz zn. Mercedes Benz přilákal na přelomu loňského a letošního roku nechtěnou pozornost. Jeho majitel se druhého ledna letošního roku díky tomu potkal nejen s děčínskými policisty. Navíc musí v současné chvíli řešit poničení zadní sklo, ve kterém byl zabodnut kovový hrot. Místní strážci zákona místo napadený vůz ohledali a společně s oznamovatelem sepsali trestní oznámení s ohledem na možný přečin poškození cizí věci.

Děčín 3. ledna 2017
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín