Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci si Final four nezahrají

pardubiceBasketbalisté Děčína si třetí Final four Českého poháru mužů v řadě nezahrají. Stopku jim v 6. kole vystavil obhájce loňského prvenství v této soutěži, Pardubice. Tedy stejný soupeř, který je v loňském finále porazil 87:67. Utkání se hrálo v pátek třináctého a smůla se tentokrát lepila na ruce Válečníků, kteří odehráli se silným soupeřem dobré utkání, ale trápili se při střelbě.

Děčané nastoupili bez svého kapitána Jakuba Houšky, naopak do hry se již zapojil Lukáš Bažant. První body střetnutí obstarali pardubičtí Wall a Nečas, naši však zásluhou Palyzy a Landy, který byl kapitánem týmu, vyrovnali, a po dvou koších P. Houšky šli do vedení 8:6. Hrálo se ve velikém tempu, útok střídal útok, ale skóre se ve vyrovnané a líbivé bitvě měnilo jen pomalu. Naši většinu času dotahovali mírné vedení soupeře, po koši s faulem Bažanta to bylo 13:13, po trefě Krakoviče 15:15, ale nakonec první čtvrtku vyhrál soupeře – 15:19. Druhá desetiminutovka přinesla první střelecké trápení Děčína, naopak pardubický Švrdlík sedmi body v řadě a Kohout jedním košem navýšili vedení svého týmu na 15:28. Po oddechovém čase trenéra Budínského ale Válečníci zabrali v obraně, začali proměňovat své šance a když Ježek předvedl parádní alley-oop po přihrávce Vyorala, bylo to 24:28. Hosté pak sice odskočili na 28:32, ale nezastavitelný Vyoral přidal další čtyři body, Palyza trefil trojku, Vyoral pak proměnil dvě šestky, a po jeho trojce Válečníci již opět vedli – 36:34. Za tři body se pak trefil i Pomikálek a poločas skončil 39:37.

Ve třetí čtvrtce však naši opět dlouho nemohli dát body a Pardubičtí otočili na 39:44. Následně sice Pomikálek trojkou zlomil střelecké trápení svého týmu, Šiška pak dokonce vyrovnal na 45:45, ale soupeř si stále držel mírný náskok. Po trojce Kroutila a koši Krakoviče se sice Děčané dostali na dostřel (50:52), ovšem svěřenci trenéra Sanderse utekli v závěru této periody na 51:58. Poslední dějství začal košem P. Houška, jenže Děčínu se dál nedařilo střelecky, přestože měl volné střely za tři body, i si vypracoval pozice pod košem soupeře. A Pardubice toho využily k získání dalšího dvojciferného vedení 53:63. Válečníci se sice nevzdali a snížili trojkami Palyzy a P. Houšky na 63:67, avšak soupeř si zkušeně své vedení pohlídal a výhrou 70:78 postoupil do závěrečného turnaje Českého poháru.
„Zklamání z vyřazení samozřejmě je, ale Pardubice si dnes zasloužily vyhrát, protože to, co jsme dnes zapařili zpod koše, konkrétně třeba já, s tím se prostě nedá vyhrát. První poločas byl z naší strany ještě dobrý, hodně jsme si pouštěli balón dovnitř a ven, což na Pardubice platilo. Ve druhé půlce už to takové nebylo a balón tolik nelítal. Dnes rozhodla naše slabší procentuální úspěšnost střelby, dalším klíčovým faktorem byl útočný doskok Pardubic, které co nedaly, to si doskočily. Soupeř hrál chytře a účelně,“ uvedl po utkání pivot Děčína, Pavel Houška.

Děčín neodehrál špatný zápas, ale nedařila se mu tolik střelba a soupeř si většinu času držel tu větší, tu menší vedení. Nejlepší z našich byl P. Houška, ale sám se svým výkonem nebyl spokojený. Double-double zaznamenal Vyoral za 15 bodů a 10 doskoků, ke kterým přidal 6 asistencí, dvojciferným střelcem byl ještě Palyza. V dresu Pardubic se hodně dařilo Švrdlíkovi, kterým byl za 22 bodů a 7 doskoků vyhlášen mužem zápasu. Rozehrávač Autrey přidal 18 bodů, Wall 11 a Pandula 9. Pardubičtí házeli více šestek, byli lepší na doskoku a dobře zahráli pod děčínským košem.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Palyza, Landa, P. Houška
Pardubice: Autrex, Pandula, Kotas, Wall, Nečas

Trenéři po utkání
Tomáš Bartošek, JIP Pardubice: „Velmi těsné utkání, ve kterém byl největší bodový rozdíl třináct bodů. Jinak se skóre pořád přetahovalo. Závěr druhé čtvrtiny vyšel lépe domácím, dostali se z minus třináct na plus čtyři, a to díky svým typickým zbraním, kdy šli za každým míčem, pomohli si agresivitou, my jsme ze soubojů uhýbali a Děčín trefil nějaké trojky. V poločase jsme si řekli, že nemá cenu panikařit, že musíme hrát stále svoji hru a pohlídat si především útočný doskok domácích. To se nám podařilo, kdy jsme Děčínu dovolili dva útočné doskoky ve třetí a dva ve čtvrté čtvrtině. To domácí zabrzdilo a my jsme překlopili vedení na svou stranu. Další hodně důležitá věc pro naše vítězství bylo to, že jsme měli větší procento při střelbě z pod koše. Díky tomu jsme si udržovali náskok. Utkání se hrálo ve výborné atmosféře a jsme moc rádi za postup do Final four.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Bylo to velmi bojovné utkání, což se dalo očekávat, protože naše vzájemné duely takové jsou. Důvodem prohry dnes byl více náš útok, než obrana. V defenzívě jsme udělali nějaké chyby při čtení hry a dostali jsme čtyřicet bodů z pod koše, když jsme nebyli důrazní při vnikání hráčů bez míče nebo při kombinacích pick and roll. To se stalo, ale nás především deptalo, že jsme nebyli produktivní v útoku. Do první bodové jámy jsme se dostali kvůli tomu, že jsme „zapařili“ několik šoupáků. Pak jsme ukázali srdce válečníka, zjednodušili jsme hru, hráli přímo do koše a dostali jsme se do poločasového vedení. Třetí čtvrtina nebyla špatná, ale nedařilo se zpod koše, šoupáky nedávali ani renomovaní hráči, a to přinášelo rozpaky a křeč. Navíc se nedařilo ani z dálky, důležitých také bylo dvacet pět střílených šestek Pardubic oproti našim jedenácti. Hosté vnikali do vymezeného území, vytvořili tam tlak a došli si pro faul.“

BK ARMEX Děčín – JIP Pardubice 70:78
Body Děčína: P. Houška 16 (2x 3), Vyoral 15 (10 doskoků, 6 asistencí), Palyza 12 (2x 3, Pomikálek 9 (2x 3, 10 doskoků), Krakovič 4, Kroutil 3 (1x 3), Landa 3, Šiška 3 (1), Bažant 3, Ježek 2.
Body Pardubic: Švrdlík 22 (1x 3, 7 doskoků), Autrey 18 (1x 3, 5 asistencí), Wall 11 (1x 3), Pandula 9, Kotas 7, Škranc 5 (1), Kohout 4, Nečas 2 (10 doskoků).
Střelba za 2 body 17/38:24/43, za 3 body 9/30:4/17, TH 9/11:18/25. Doskoky 36:42 (útočné 10:9), asistence 19:17, ztráty 10:11, fauly 20:16.

Nejlepší hráč: Kamil Švrdlík

Diváků: 740

Čtvrtiny: 15:19, 24:18, 12:21, 19:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta