Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním Orli Prostějov – BK ARMEX Děčín

BK_Decin_Prostejov_alesoNaposledy hráli basketbalisté Děčína utkání Kooperativa NBL 27. prosince v Opavě, kde pod dohledem televizních kamer bohužel prohráli 91:81. První střetnutí v novém roce odehrají v pondělí 16. ledna v Prostějově, a opět u toho bude Česká televize.

Prostějovu se nyní nedaří a prohrál poslední dva zápasy. Nejprve nestačil na domácí Brno (93:88), poté si odvezl vysokou prohru z Folimanky (96:69). I kvůli tomu se Orli propadli na 7. příčku, když mají z 18 zápasů bilanci 8 výher a 10 porážek. Prostějov prochází nepříjemným obdobím i kvůli změnám v kádru. Po odchodu Jana Tomance a Lukáše Palyzy opustili sestavu také další tahouni – rozehrávač Roman Marko a zkušený střelec Pavel Slezák (oba zamířili do Svitav). Pivot Michal Norwa je pak kvůli zranění kolene mimo hru minimálně na tři měsíce. Tyto ztráty prostějovský klub „zalepil“ americkými hráči, kterými jsou Brian Fitzpatrick (pivot, 203 cm, naposledy hrál v japonském týmu Levanga Hokkaido), Torrence Dyck (křídlo, 196 cm, švýcarský Boncourt) a Rayshawn Simmons (rozehrávač, 193 cm, NCAA Central Michigan).

Děčín a Prostějov se poslední sezóny potkávají dost často, v minulé i předminulé to bylo kromě základní části ještě v semifinále play-off a Válečníci vždy svého soupeře vyřadili, ovšem až po tuhých bitvách. Jednou to bylo 3:2, podruhé 3:1 na zápasy. Naopak Prostějov slavil nad našimi triumf ve finále Českého poháru v sezóně 2014/15, kde vyhrál jasně 84:51. Celkově se dá říct, že v soubojích těchto dvou celků většinou vítězí domácí, vždyť z posledních 17 duelů jen čtyřikrát vyhráli hosté, třikrát to byl ale Děčín.

Válečníci se už letos jednou s Orli potkali a doma je porazili zdánlivě přesvědčivě 90:76, ovšem zápas byl dlouho vyrovnaný a rozhodl se až v koncovce. Nejvíce Děčínu v tomto střetnutí škodil Lukáš Palyza, který nastřílel 30 bodů. A právě pro Lukáše bude pondělní dohrávka 19. kola hodně pikantní, protože na začátku prosince přestoupil do týmu BK ARMEX Děčín.

Vzájemný zápas v KNBL:
BK ARMEX Děčín – Orli Prostějov 90:76 (nejlepší střelci: Vyoral 22, P. Houška 21, J. Houška 15 – Palyza 30, Norwa 12, Marko 11)

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: aleso.cz