Rubriky
Turisti Zprávy

Medvědi grizzly si přes zimu užívají klidový režim

medved-grizzlyPokud se v těchto dnech vydáte do děčínské zoo, uvidíte většinu zvířat stejně jako v létě. Vzhledem k mírnosti letošní zimy můžete venku vidět dokonce i exotická zvířata, která by jinak byla schovaná v teple svých ubikací. Překvapivě ale neuvidíte zvíře, kterému chladnější počasí vůbec nevadí. Řeč je o medvědech grizzly. „I když jste je v minulosti přes zimu venku vídat mohli, nyní s ohledem na jejich stáří jim v tomto období dopřáváme klidový režim. Ošetřovatelé jim dávají na výběr, zda ven chtějí nebo nechtějí. A jejich volba je jednoduchá. Ven se jim nechce. Stejně jako staří lidé, mají i oni problémy s klouby a sychravé počasí a mráz jim nedělá dobře,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Jejich denní režim v současné době zahrnuje pouze přehnání do druhého boxu, aby mohl proběhnout úklid jejich ložnic, a krmení. Když spořádají všechny dobroty, které jim ošetřovatelé nachystají, věnují se pak už jen své nejoblíbenější zimní činnosti, tedy lenošení a pospávání. V tomto klidovém režimu je chtějí ošetřovatelé udržet do brzkého jara. Děkujeme návštěvníkům za pochopení.

V minulosti upadali naši medvědi grizzly přes zimu do tzv. nepravého zimního spánku. Ze svých brlohů vycházeli nepravidelně po několika dnech a to jen na pár hodin denně. Nepravý zimní spánek je stav, v němž přečkávají zimu někteří savci a během tohoto období tráví (získávají energii) přeměnou podkožního tuku. Spí, ale na rozdíl od pravých zimních spáčů nesnižují srdeční tep a tělesnou teplotu.

orientacin-plan-zoo osel-domaci rys-ostrovid vlk-hrivnaty zebu-zakrsly

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.