Rubriky
Sport Zprávy

70letá instruktorka vede kurzy karate v Děčíně. Pro děti i seniory

Jméno rodiny Steklých je v Děčíně spjato s východním cvičením karate. Zakladatel děčínského klubu karate Jan Stekly, nositelem 5. danu JKA, japonské karatistické asociace, je několikanásobným mistrem České republiky a také vicemistrem Evropy. Je také mezinárodním instruktorem, rozhodčím a zkušebním komisařem. Jeho vášeň k tomuto bojovému umění přivedla i jeho maminku, dnes 70letou instruktorku Marii Steklou, která V Děčíně vede kurzy karate pro seniory a malé děti. Karate přitom začala cvičit teprve v roce 1997.

Přehrajte si celý příspěvek

„Syn začal cvičit karate v 10 letech. Chodila jsem s ním na tréninky, jezdila jsem s ním na semináře i závody a moc se mi to líbilo. Když děti odrostly a měla jsem víc času, posteskla jsem si synovi, že bych ráda začala cvičit…“ vzpomíná 70letá instruktorka karate Marie Steklá.

Za 17 let se dopracovala k černému pásku, v současnosti má 2. dan. Věk jí přitom při cvičení karate neomezuje. „Naopak, mně to dělá dobře a můj zdravotní stav se zlepšil. Trénuji děti, seniory a navíc chodím na svůj normální trénink, se závodníky. Cvičím s nimi všechno normálně,“ dodává Marie Steklá.

Rozštěp a provaz seniory při karate dělat nenutím
Že senior začne v pokročilejším věku s karate, to se neslyší každý den. Zeptali jsme se proto paní Steklé, jestli jsou hodiny pro začínající karatisty – seniory jiné než hodiny pro děti a mladé karatisty.

„Začínáme strečinkem, takové zdravotní cviky. Nejdřív jsem musela zhodnotit, na jaké úrovni jsou, abych s nimi necvičila nějaké cviky, které nemůžou. Takže jsme si povídali, jak na tom jsou zdravotně. Takže vynechávám třeba provaz nebo rozštěpy…“ usmívá se instruktorka.

Svým vrstevníkům zároveň vzkazuje, ať se hlavně nestydí, pokud se jim karate libí. Jako cíl si stanovila naučit začínající karatisty seniory první katu.

Autor: Renáta Valešová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever