Rubriky
Sport Zprávy

Vyrovnaný zápas rozhodl Nymburk až v prodloužení

nymburk_foto_valentaVýborný výkon Děčína v úžasné kulise přinesl fantastickou reprízu finále a dnes šťastnější úřadující šampion získal těsnou výhru v prodloužení.

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 81:83 (21:16 40:30 64:53 70:70)

Střelci DC: Vyoral 22 (7as), Houška J. 14 (10 doskoků), Houška P. 13 (8 doskoků), Palyza 8 a Šiška 8 (5 as.), Landa 7, Krakovič 4, Ježek 3, Pomikálek 2 (10 doskoků)

Střelci NB: Hruban 29 (7as.), Allen a Welsch 12, Meier 10, Benda 7, Hass 5, Lawrence 3, Simpson 1, Peterka

Diváků: 1.150

Hráč utkání: Vojtěch Hruban

Domácí vstoupili do utkání s velkou chutí a aktivitou, když se ujali vedení 12:5. Rozmanitost jejich útoku podtrhoval fakt, že o body se téměř rovným dílem starali hráči z lavičky i základní sestava.Děčín vedení držel a i když se mistr přitáhl na 14:14 a 16:16, tak finiš první čtvrtky patřil Válečníkům – 21:16.

Ani ve druhém dějství nedokázali vzpomenout hosté na první letošní střetnutí a Děčín šel v 18.minutě do vedení o 17 bodů, když Vyoral, P. Houška a Palyza trefili tři trojky v řadě (38:21). Nymburk pak přece jen napnul síly a aktivitou v útoku a dobrou obranou stáhl náskok na 10… Stejně to již udržel po 20 minutách – 40:30.

Vyrovnaný zápas ohromné intenzity v úžasné kulise pokračoval i ve třetím dějství. Válečníci drželi skvělou obranu a pestrostí v útoku se mistrovi dokázali vyrovnat. Mezi výtečnými výkony domácích přece jen vyčníval rozehrávač Tomáš Vyoral, jenž trefil 3 ze svých čtyř trojek právě mezi 21. a 30. minutou. Na konci tohoto hracího období dál žila naděje na snový výsledek, když domácí vedli 64:53.

Ve čtvrté desetiminutovce Nymburk prokazoval velké zkušenosti a odolával heroickému výkonu domáících. Předevší Hruban bral i těžké střely včetně posledního koše (trojky) v základní hrací době, kterou srovnal na 70:70...

Prodloužení kralovaly obrany. Až ve třetí minutě skóroval Šiška jedním trestným hodem. a opět snižoval na 73:75 odvážným nájezdem. Když proměnil Benda koš s faulem i trestný hod (73:78), zdálo se minutu před koncem, že Nymburk už hru kontroluje. Pak však Pavel Houška zvedl prapor a dvěma trojkami (mezitím najel úspěšně Welsch) získal nejtěsnější náskok domácím – 81:80. Několik vteřin před koncem pak byl posouzen Vyoralův zákrok na Hrubana jako nedovolený a ten proměnil všechny tři trestné hody na konečných 81:83. Závěrečný útok už se domácím nepodařilo zakončit a dnes šťastnější tým Nymburka odolal druhé ligové porážce v řadě.

 

Ronen Ginzburg (trenér ČEZ Nymburk): „Byl to skvělý zápas před Vánocemi. Děčín nastoupil s větší energií a větší chutí. Kontroloval většinu zápasu. Spousta jeho hráčů hrálo nad svůj průměr. My jsme během zápasu zkoušeli všechno možné, až jsme na to zvládli v koncovce. Kdybychom neudělali pár hloupých ztrát, tak jsme mohli rozhodnout už v konci základní hrací doby. Bylo vidět, jak v takto vyrovnané koncovce rozhodují maličkosti a drobné věci. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Hráčem utkání Vojta Hruban.“   Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Gratuluji Nymburku k výhře a svým hráčům k předvedené hře. Tohle jsou bolavé porážky s takovým soupeřem jako je Nymburk. S mistrem mistrů vedete 36 minut a pak prohrajete v prodloužení, tak je jasné, že porážka je hodně trpká. Je to ale výborné poučení pro nás, v čem se musíme zlepšovat. My jsme vstoupili do utkání, jak jsme chtěli. V prvním duelu nás přeběhli jak zamrzlou řeku. Ale dnes se dařil střelecký rytmus, hráči z lavičky byli velmi produktivní. Nymburk je však tak kvalitní, že nám třešničku na dortu vzal. Změnil nějaké obranné kombinace, nám docházela energie, hráli jsme pak moc s míčem a to nestačilo. Vojta Hruban se dnes rozhodl nás pokořit a udělal to. Měl parádní výkon. Myslím ale, že po 40 minutách bylo prodloužení velmi zajímavé, Nymburk tam využil svých zkušeností s koncovkami a dokázal proměňovat i střely těžšího kalibru. Za stavu, kdy už zdálo, že jsme zápas ztratili, tak dal Pavel Houška dvě trojky, pak jsme ale dostali 3 trestné hody a koncovku už jsme nezahráli dobře. Bylo to pěkné utkání, fantastická kulisa, pro nás moc podnětné do další práce. Všem přeji hezké Vánoce do Nymburka i všem v Děčíně.“   Vojtěch Hruban (hráč utkání – Nymburk): „Dnešní zápas se musel líbit. Dneska nevyhrál lepší, ale šťastnější. My jsme v konci dokázali vyškrábnout zbytky sil a o trochu víc jsme asi energie na konci měli. Dneska nás to stálo hodně sil. Troufnu si říct, že to bylo náročnější než několik posledních utkání v Champions league. Neměli jsme ideální útočný rytmus, naopak Děčín si leckdy pomohl i těžší střelou, kromě té samotné koncovky. Myslím, že zápas to byl pěkný a měli jsme akorát víc štěstí.“   Tomáš Vyoral (rozehrávač Děčína): „My jsme chtěli vstoupit do zápasu aktivně. To se nám první tři čtvrtiny dařilo. V té poslední se mi zdálo jako bychom nechtěli vyhrát. Volili jsme špatně střely, měli jsme ztráty, Nymburk toho využil. Jak říkal Vojta, myslím, že vyhrál šťastnější. Bylo to o pár střelách a ztrátách. Nymburku gratuluji, ale jsem z toho zklamaný.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta