Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk

nymburk_foto_-valentaPoslední letošní utkání Kooperativa NBL na domácí palubovce odehrají Válečníci v sobotu 17. prosince a soupeřem jim bude český basketbalový gigant. Nymburk získal titul mistra České republiky třináctkrát v řadě, v posledních dvou finálových sériích porazil právě Děčín. A skalp Válečníků získal také v probíhající sezóně v utkání, které se našim vůbec nepovedlo, když nastříleli jen 39 bodů.

Nymburk plní opět roli favorita a poráží všechny své české konkurenty. Po čtrnácti výhrách ale přišla v minulém kole KNBL první porážka na půdě druhých Pardubice, jež zdolaly šampióna 81:77 a ukázaly, že nikdo není neporazitelný. To však pro svěřence trenéra Budínského znamená, že soupeř přijede maximálně soustředěný, protože si nemůže dovolit prohrát dvakrát po sobě.

Nymburk má nejlepší útok i nejkvalitnější obranu a je ve většině statistických údajů na čele pořadí. Může za to skvěle poskládaný tým, kde každý hráč plní svou roli. Nejlepším střelcem je rozehrávač či křídlo, Američan Broney Allen s průměrem 15,6 bodů na utkání, který je nebezpečný ze všech pozic. Druhým tahounem je americký pivot Anthony Meier (13,1) a třetím Kubánec Howard Sant-Roos (12,1). Dvojciferný počet bodů dává také Vojtěch Hruban (10,7). Hru řídí Eugene Elliot Lawrence, jenž zaznamenává v průměru 5 asistencí na zápas, nejlépe doskakující je Američan Diamon Simpson s průměrem 5,3 získaného míče na zápas. Nováčkem týmu je dvaadvacetiletý a 196 cm vysoký Američan Christopher Hass (přišel z bundesligového Hagenu), který nahradil reprezentační křídlo Pavla Pumprlu, pro nějž sezóna kvůli zranění kolena už skončila.

Vzájemný zápas v Kooperativa NBL:
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 88:39 (nejlepší střelci: Allen 16, Meier 12, Sant-Roos 12 – Pomikálek 9, P. Houška 8, J. Houška 6)

Názor BK Děčín

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Lepšího soupeře, než je Nymburk si před Vánocemi naši fanoušci nemohli přát. Naše výchozí pozice je sice po prohře Nymburku v Pardubicích trochu obtížnější, na druhou stranu tento fakt dává utkání větší punc atraktivity. Přes všechny možné i nemožné scénáře začínáme za stavu 0:0 a pokud se nám podaří správně nastavit hlavu, hrát s maximální mírou odvahy, kuráže a rizika, držet soupeře v kolejích hratelnosti, pak se můžeme pokusit o zdánlivě nemožné.“

Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Ten, kdo byť jen okrajově sleduje NBL ví, že Nymburk v minulém kole klopýtl na své cestě za obhajobou čtrnáctého titulu mistra ČR v řadě – letitý favorit českých palubovek prohrál v Pardubicích 77:81. Nutno dodat to, že naši pardubičtí rivalové zahráli výborně a také to, že Nymburku chyběl jeden z jeho skvělých hráčů Sant-Roos. Ten už zasáhl do středečního utkání Evropské ligy a s patnácti body byl nejužitečnějším hráčem svého týmu. Dá se očekávat, že náš sobotní soupeř přijede v plné síle, a že nebude chtít další prohru dovolit. O to lépe. Těším se na poslední utkání před Vánoci a přeji našim fanouškům, aby viděli pěkný basketbal. Můj přístup k utkání proti jednoznačnému favoritovi, jakým třeba Nymburk je, je takový, že vždy je šance zvítězit. Pravděpodobnost je jednu ku …? Ale vždy je šance na vítězství. V dresu Děčína jsem to už dvakrát zažil a moc si přeji tu radost v hale zopakovat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta