Rubriky
Sport Zprávy

Poslední letošní zápas radost nepřinesl

opavaBasketbalisté Děčína se s rokem 2016 rozloučili porážkou, kterou inkasovali na palubovce Opavy. Ta o svém úspěchu rozhodla výbornou třetí čtvrtinou, kdy se naopak Válečníkům nedařilo v obraně, ani útoku, a domácí získali klíčový náskok.

Souboj dvou ryze českých týmů zahájily přesné šestky Kroutila, poté zvýšil Pomikálek na 0:4, ale pro oba borce to byly poslední body v utkání, jenž při konečném účtování chyběly. Domácí odpověděli trojkou Šiřiny a diváci v dalších minutách sledovali vyrovnanou bitvu, v níž tři minuty před první přestávkou šla Opava po trefách Bujnocha a Šiřiny poprvé do vedení – 14:11. Jenže Palyza vzápětí zaznamenal koš s faulem, Landa proměnil oba trestné hody, J. Houška se blýskl smečí a když se děčínský kapitán poté nemýlil z čáry trestného hodu, bylo to rázem 14:20. První čtvrtka pak po trojce Palyzy v posledních vteřinách, kdy vystřelil metr za polovinou hřiště, skončila 18:25. Druhou desetiminutovku zahájily dva body Landy, stejný hráč pak odpověděl na trojku Gniadka, ale našim se bohužel nedařilo v dalším průběhu trestat chyby domácích a získat větší náskok. Ještě čtyři minuty před poločasem a šesti bodech P. Houšky v řadě to bylo 27:36, ale Opava zabrala, a za dvě minuty snížila na 34:36. Poslední slovo v první půli však patřilo dlouhé trojce Vyorala – 34:39. „První půle byla z naší strany ospalá a naopak Děčín byl živější, jakoby by to nebyl on, kdo strávil šest hodin v autobuse,“ uznal domácí rozehrávač Jakub Šiřina, který v první půli zaznamenal 12 bodů. Nejlepší střelcem Děčína byl devítibodový Robert Landa. Za zmínku také stojí, že Děčín byl v prvním poločase stoprocentní v šestkách, které měl 14/14.

Bohužel, vstup do třetí periody se Válečníkům vůbec nepovedl a domácí šňůrou 11:0 utekli na 45:39. Poté P. Houška konečně protrhl střelecké trápení svého týmu, následně stejný hráč zaznamenal čtyřbodovou akci, když byl faulovaný při trojce, Děčín snížil na 48:45 a zdálo se, že chytá druhý dech. Ovšem nedařilo se v obraně a Opava se rozstřílela, což potvrdil v posledních vteřinách této části Kouřil, jenž si doskočil vlastní nedanou šestku a trojkou upravil na 69:51. Závěrečnou čtvrtinu zahájila trojka Blažka a Slezané poprvé v duelu vedli o dvacet bodů – 72:51. Avšak Děčané se nechtěli vzdát tak snadno, přidali na agresivitě, zabojovali, a po šestkách Landy to bylo 77:66. Navíc Opava přišla o vyfaulované Gniadeka a Zbránka, k tomu Palyza trojkou srazil manko pod hranici deseti bodů – 77:69. Do konce zbývalo ještě necelých pět minut, tedy dostatek času, ale domácí si už výhru vzít nenechali a přes závěrečný tlak Děčína vyhráli 91:81.
„Ve třetí čtvrtině nám přestala fungovat obrana a Opava nám i díky trojkám odskočila. Poté jsme sice začali snižovat, ale domácí si náskok už udrželi,“ uvedl po zápase děčínský pivot Robert Landa.

Zápas nabídl dva rozdílené poločasy. V tom prvním byli lepší Válečníci, jenž však nedokázali odskočit domácím na větší bodový rozdíl. „Z výsledku jsem zklamaný, protože po dobrých prvních patnácti minutách jsme najednou přestali hrát a věnovali jsme energii různým věcem okolo,“ povzdechl si kouč Děčína, Pavel Budínský. Naopak druhý poločas vyzněl daleko lépe pro Opavu, jež předvedla skvělý výkon především ve třetí čtvrtce. „V ní jsme inkasovali pětatřicet bodů, což bylo málem na ručník. Chyběla nám bojovnost i pomoc mezi jednotlivci. Opava přitvrdila, a to nám najednou nevonělo,“ zlobil děčínský lodivod a pokračoval: „V poslední čtvrtině jsme sice přidali na agresivitě, dostali jsme manko pod hranici deseti bodů, ale pak jsme nebyli schopni se trefit z pod koše. A to vlastně rozhodlo, naše slabší produktivita v útoku a chybějící koncentrace na zakončení.“
Domácí táhl rozehrávač Jakub Šiřina, autor 27 bodů a hráč utkání. Děčínu se sice podařilo zastavit Gniadeka, jenž dal pouhých 5 bodů, ovšem zaskočili za něj jiní a Opava měla nakonec šest dvojciferných střelců. V dresu Válečníků byl nejlepší Lukáš Palyza, dařilo se také P. Houškovi a Landovi, rovněž Vyoral měl dvojciferný počet bodů, ovšem v obraně to tentokrát nebylo ono. Opava měla lepší procento střelby, získala také více doskoků a její hráči šestkrát zablokovali naše střelce.

BK Opava – BK ARMEX Děčín 64:79
Body Děčína: Palyza 19 (2x 3, TH 7/9), P. Houška 16 (1x 3, 7 doskoků), Landa 16 (1x 3), Vyoral 11 (2x 3, 4 asistence), J. Houška 7, Šiška 6, Krakovič 3, Kroutil 2, Pomikálek 2, Ježek 0.
Body Opavy: Šiřina 27 (4x 3), Cvek 12 (1x 3, 9 doskoků), Blažek 11 (2x 3), Kvapil 10, Kouřil 10 (2x 3, 6 asistencí), Dragoun 10, Gniadek 5 (1x 3), Bujnoch 4, Zbránek 2, Klečka 0, Jurečka 0.
Střelba za 2 body 21/36:18/44, za 3 body 10/27:6/20, TH 19/26:27/37. Doskoky 34:31 (útočné 9:10), asistence 16:14, ztráty 19:18, fauly 28:26.

Nejlepší hráč: Jakub Šiřina

Diváků: 1 190

Čtvrtiny: 18:25, 16:14, 35:12, 22:30

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Kroutil, Pomikálek, Landa, P. Houška
Opava: Šiřina, Dragoun, Zbránek, Cvek, Gniadek

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta