Rubriky
Zprávy

Dělníci stabilizují svah na D8 betonem. Dálnice bude průjezdná do měsíce, slibuje ŘSD

D8 vysatvba Dobkovičky září 2010_alesoDělníci pokračují ve stabilizování svahu u Prackovic nad Labem. Zatím se jezdí jen po levém mostě. Ředitelství silnic a dálnic ale slibuje, že do měsíce se bude jezdit po obou mostech. Dělníci ale budou na svahu pracovat až do jara.

Dělníci se chystají zpevnit nestabilní svah pomocí takzvané injektáže, tedy navrtáním kopce vrtnými soupravami a vylitím betonem. Bývalý vedoucí výstavby D8 Pavel Lány ale tvrdí, že si stejně svah sám po nějaké době sedne.

„Ten násyp si jenom sedne, a jakmile se usadí, tak už by žádné problémy být neměly,“ tvrdí Lány. Podle geologa Vladimíra Cajze bude ale dálnice v Českém středohoří problematická i v budoucnosti.

„To, že do toho nasypeme další obrovské sumy peněz, je naprosto jasné, protože bez stále probíhajícího monitoringu se nedá dálnice nechat v provozu. Dost pravděpodobně dojde v průběhu stavby ještě k nějakým dalším nezbytným stavebním úpravám,“ tvrdí geolog.

Stabilizace bude stát 220 milionů

Výstupy z měřících bodů, které jsou vidět po celém svahu, i sond potvrzují tendenci ke zklidnění, tvrdí Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic. „Naměřené hodnoty kulminovaly v pátek, tedy pouhý den před otevřením. Potvrzuje se jednoznačně, že skutečně šlo o odezvu bezprostředního okolí stavby, nebo lépe řečeno podloží stavby na budované stabilizační prvky,“ říká Rýdl.

Přestože je doprava u Prackovic omezena a jezdí se jen po jednom mostu, tak na provozu to znát není. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa ale slíbil, že do měsíce budou otevřeny oba mosty. „Umíme reagovat a umíme zabezpečit všechno, abychom nebyli v rozporu s přírodou a přitom aby tady ta stavba mohla být bezpečně provozována,“ prohlásil.

Stabilizace svahu bude pokračovat až do jara a bude stát 220 milionů korun.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever