Rubriky
Sport Zprávy

Basketbalisté Děčína dnes hostí Tury ze Svitav

turi-svitavyBasketbalisté Děčína si ve středu 7. prosince předehrají utkání 18. kola Kooperativa NBL, ve kterém v ARMEX Sportcentru přivítají Svitavy. Ty se pohybují u dna tabulky, když zatím vyhrály jen čtyři ze 14 zápasů, ale určitě je nelze podcenit, protože vyhrály v Kolíně a doma porazily Ústí n. L.

Tuři v průběhu letošní sezóny po nepřesvědčivých výkonech odvolali trenéra Stanislava Petra, jehož nahradil Lubomír Růžička. Ten již v týmu Svitav působil, ale pak odešel do Nymburka, následně do Handlové, ovšem poté vyslyšel svitavské volání a vrátil se zpět. S sebou si přivedl i svého asistenta Lukáš Pivodu a pivota Jiřího Jelínka. Ten rovněž ve svitavském mužstvu již hrál, v minulých dvou sezónách pak pomohl Děčínu ke stříbrným medailím, ale před letošním ročníkem KNBL odešel právě do Handlové. Jeho příchodem museli Tuři oželet služeb amerického pivota Ethana Jacobse, který zamířil do Prostějova.

Angažování Jiřího Jelínka bylo povedeným krokem, protože český pivot předvádí velmi dobré výkony, a v pěti odehraných duelech zaznamenal 22, 25, 14, 5 a 20 bodů, což činí průměr 17,2 bodů na zápas. Daří se mu také střelba za tři body, jak doložil v Ostravě, kde trefil šest trojek! Dalšími v průměru dvojcifernými střelci jsou dva Američané – rozehrávač Bannister (11,8) a pivot Roseboro (11,8), nebezpečný je rovněž Chorvat Jere Vučica (9,8).

První vzájemný zápas vyhráli Válečníci, ale utkání na palubovce Turů bylo nesmírně vyrovnané až do posledních vteřin a domácí dokonce sahali po výhře, ovšem nakonec padli o jediný bod.

Vzájemný zápas v Kooperativa NBL:
Dekstone Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 61:62 (nejlepší střelci: Mays 15, Vučica 14, Bannister 13 – Pomikálek 17, P. Houška 12, Šiška 10)

Názor BK Děčín

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Svitavy zlepšily svůj herní projev příchodem staronového trenéra Růžičky a pivot Jirka Jelínek přinesl produktivitu, která pomohla našemu soupeři k zisku několika cenných bodů do tabulky. Kvalitu jednotlivých hráčů jsme myslím dostatečně poznali v prvním utkání, které jsme šťastně vyhráli o bod. Čeká nás hodně práce, každý tým je letos konkurence schopný, a to platí i pro Svitavy. Jejich výhra v Kolíně je to, co nám jasně signalizuje, že si nemůžeme dovolit podcenit sebemenší detail v přípravě, a na hřišti pak musíme dělat věci správným způsobem, abychom mohli pomýšlet na výhru.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Svitavy jsou sice na děleném předposledním místě tabulky, ale již na jejich palubovce jsme zjistili, že to nic neznamená a hráli jsme vyrovnaný zápas do poslední vteřiny. Navíc se do Svitav vrátil nám známý Jirka Jelínek, který zatím podává skvělé výkony. Ale i přesto věřím, že pokud udržíme koncentraci a začneme od začátku, tak jako ve druhé polovině zápasu s Jindřichovým Hradcem, měli bychom být my ten tým, který bude udávat tempo a připíše si dva body.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta