Rubriky
Sport Zprávy

Premiéra v Sixt Alpe Adria Cupu se nepovedla

sixt-alpe-adria-cup-bk-armex-decin-kk-rogaska-5367_141Děčínští basketbalisté nastoupili do středečního pohárového utkání bez svého ústředního rozehrávače Tomáše Vyorala a chyběl i pivot Pavel Houška. A tyto absence byly znát.

Skóre otevřela trojka slovinského týmu, který se pak ujal vedení 2:7, ale Děčané povedenou šňůrou 12:0 otočili na 14:7. Pak ovšem přišla série bodů soupeře, který si vzal vedení zpět – 14:15. První čtvrtku však nakonec vyhráli Válečníci, když v poslední vteřině mladý rozehrávač Gavenda trefil trojku přes celé hřiště a napodobil tak Tomáše Pomikálka v utkání s Pardubicemi – 19:15. Ve druhé periodě pokračovala vyrovnaná bitva, v níž naši vedli pro trojce J. Houšky 26:21. Avšak hráči Rogašky vyrovnali na 28:28, následně začali napadat rozehrávku Děčína, získali několik míčů a utekli na 28:35. Poločas pak skončil 32:38.

Po poločasové přestávce se Děčínu nedařilo střelecky, skřípalo to i v souhře a hosté odskočili na 32:44. Teprve po pěti minutách protrhl Pomikálek střeleckou smůlu Válečníků, ale rozdíl ve skóre se neměnil. Slovinci si udržovali zhruba desetibodové vedení, a to především díky dobré hře pod děčínským košem, kdy pivoti dostávali míče do jasných pozic, na druhé straně pak Děčín vyráběl přilíš mnoho chyb a stále nedařilo se střelecky. Přesto nebylo před poslední desetiminutovkou nic ztraceno – 42:54. Navíc, když ji na děčínské straně začala trojka Šišky, který vzápětí přidal dvě šestky – 47:56. Ovšem následovaly další ztráty Válečníků, s přibývajícím časem přišla i střelecká křeč a Rogaška vyhrála 53:67.
„Odehráli jsme špatné utkání. Dvacet tři ztrát je moc a je vidět, jak je pro nás důležitý Tomáš Vyoral. Bez něj jsme dnes neměli vůdce,“ povzdechl si trenér Děčína, Pavel Budínský a pokračoval: „Dostali jsme šedesát sedm bodů, což vlastně jde, to není hrozné, ale dali jsme jen padesát tři a měli dvacet tři ztrát. A to byl ten problém.“

Slovinský celek předváděl úsporný, ale efektivní basketbal, kdy v úvodu těžil z trojek, postupem času z výborné hry pod naším košem. Nejlepším hráčem Rogašky a celého utkání byl Leon Šantelj s 20 body, Tadej Ferme potvrdil 18 body roli střelce, pivot Taylor Johns přidal 10 bodů, stejně jako Dragan Djuranovič. Na straně Děčína byli nejlepší Pomikálek, Landa a Šiška, ale Děčín měl 23 ztrát oproti 16 soupeře a celkově jeho hra působila neurovnaně.

Další zápas Sixt Alpe Adria Cupu odehraje Děčín ve středu 23. listopadu opět v ARMEX Sportcentru, kde od 18.00 hodin přivítá slovenské Komárno.

Ohlasy po utkání

Pavel Budínský, trenér Děčína: „V plné nahotě se ukázalo, co obnáší mezinárodní konfrontace. Při absencích Tomáše Vyorala a Pavla Houšky dostali větší šanci jiní hráči a proti solidnímu soupeři ji příliš nevyužili. Pro hráče jako je Viktor Jezbera nebo Tomáš Gavenda to bylo setkání z jiné planety, ale štvou mě jiní, kteří neuchopili to utkání tak, jak bychom potřebovali. V této soutěži na nás není žádný tlak, přihlásili jsme se, protože chceme získávat zkušenosti a konfrontovat se s lepšími týmy. Jenže dnes se ukázalo, že první setkání je pro ně doslova traumatické. Rogaška hrála přesně to, co jsme si ukazovali na videu. Bohužel, někteří naši hráči nedokázali zabránit střelám soupeře. Přesto jsme první čtvrtinu vyhráli, jenže pak přišlo osm ztrát proti zónovému presinku, který jsme také viděli na videu. Dnes se nikdo nemohl schovávat za někoho, dnes prostě museli hráči hrát. Soupeř pak vycítil šanci, hrál velmi jednoduše, podával míč do vyložených pozic podkošovým hráčům, kteří zakončovali s jistotou.“

Robert Landa, Děčín: „Ze strany hráčů Rogašky to byl výborný, kombinační basketbal, kdy se v útoku dokázali dostat do naší obrany a vytvářeli pozice pro pivoty pod naším košem, kteří pak všechno jednoznačně proměňovali. Byl to takový nenápadný basketbal, nebyly to smeče ani trojky, ale dobrá kombinace a vyťukali naší obranu až pod koš. Naopak v našem útoku byla špatná rotace, na konci prvního poločasu jsme se neodkázali prosadit proti presinku soupeře a byla tam spousta ztrát, kvůli čemu nám bodově odskočil. A tenhle rozdíl vlastně zůstal až do konce zápasu, protože jsme se neproměňováním našich šancí nedostali zpět na kontakt. Chtěli jsme vyhrát, už proto, abychom udělali radost Tomáši Vyoralovi a Pavlu Houškovi, ale nepovedlo se. A to mě mrzí.“

Damjan Novaković, trenér Rogašky: „Jsme moc šťastní, že jsme porazili aktuálně třetí tým české ligy. Na druhou stranu vím, že postrádali dva své důlžité hráče Houšku a Vyorala. Nicméně jsme rádi také proto, že jsme byli včera 11 hodin na cestě, takže výhra je pro nás skvělá. Je velmi těžké vybrat hráče utkání, ale dnes bych zvolil naší desítku, Leo Šantelje, mladého borce, u něhož jsem velmi rád, že zahrál tak dobře.“
BK ARMEX Děčín – KK Rogaška 53:67

Body Děčína: Pomikálek 14 (1x 3, 9 doskoků), Landa 11 (1x 3), Šiška 10 (2), Krakovič 8, Bažant 4, J. Houška 3 (1x 3, 4 asistence), Gavenda 3 (1x 3), Jezbera 0, Ježek 0, Kroutil 0.
Body Rogaška: Šantelj 20 (za 2 body 7/11, TH 6/10), Ferme 18 (4x 3), Johns 10, Djuranovič 10 (8 doskoků), Šakotič 5 (1x 3), Davis 2, Fon 2 (4 asistence), Drobnjak 0, Grušovnik 0.
Střelba za 2 body 13/31:22/43, za 3 body 6/26:5/19, TH 9/10:8/14. Doskoky 41:37 (útočné 13:11), asistence 14:20, ztráty 23:16, fauly 16:13.

Nejlepší hráč: Leon Šantelj

Diváků: 630

Čtvrtiny 19:15, 13:23, 10:16, 11:13

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta
Foto: Luděk Černý, Princip