Rubriky
Sport Zprávy

Lenka Königová přivezla z USA zlato z MS v judu!

lenka-konigovaŠpičky světového juda kategorie Masters se koncem listopadu sjely na Floridě ve Fort Lauderdale a utkaly se v bojích o tituly světových šampiónů.
Mezi členy výpravy České republiky byla i děčínská Lenka Königová, která v kategorii F3 ve váze do 78kg nenašla přemožitelku, svoje soupeřky porazila před časovým limitem a získala tak zlatou medaili a titul mistryně světa pro rok 2016.

V medailových bojích ji v strhujícím semifinále čekala zkušená Finka Annemari Paavilainenová. Po krátkém oťukávání dokázala Königová výborně takticky přejít do boje na zemi, kde plně využila svojí fyzické připravenosti a podařilo se jí Paavilainenovou udržet na lopatkách.

Ve finále se Lenka utkala s Brazilkou Rogeriou Aguiarovou. Königové se podařilo si hned na začátku duelu prosadit aktivní úchop a této výhody se již nevzdala. Obratně zamanévrovala soupeřku do vhodné pozice a bleskově provedenou technikou tai otoshi ji hodila tak dobře, že rozhodčímu nezbylo než zvednout ruku a zápas ukončit.

Svůj úspěch nová světová šampiónka okomentovala takto: „Letos jsem na světovém šampionátu chtěla hrozně moc uspět. Podřídila jsem tomu celou svoji přípravu. Někdy to bylo těžké, ale nakonec se to vyplatilo. Chtěla bych moc poděkovat kouči Jardovi Banszelovi, který mě výborně takticky připravil a oddílu děčínských judistických masters, se kterými trénuji. Zároveň bych také ráda poděkovala svým sponzorům, tedy Městu Děčín, panu Ivanu Novotnému ze společnosti Silike a Kamnářství Vilém König. Bez jejich přízně by to všechno bylo ještě mnohem těžší.“

Titul mistryně světa je už Lenčin třetí. První vybojovala v roce 2009 v německém Sildenfingenu a druhý v roce 2012 v Miami v USA.

Jan Rokůsek, Judo Děčín