Rubriky
Sport Zprávy

Krásný zápas, kterému chyběla třešnička v podobě výhry

sixt-alpe-adria-cup-bk-armex-decin-mbk-komarno-7375_201Kdo ve středu nedorazil do ARMEX Sportcentra může litovat. Válečníci sice i ve druhém domácím vystoupení v evropském poháru Sixt Alpe Adria na soupeře nestačili, ale přesto byla k vidění parádní basketbalová bitva, dynamická hra až do posledních vteřin, nádherné akce a dramatická koncovka. V ní měli Děčané šanci dokonce strhnout výhru na svoji stranu, ale bohužel se to nepovedlo.

Utkání, kterému dělali bouřlivou kulisu jak děčínští bubeníci, tak jejich kolegové z Komárna (!), začali domácí skvěle a dvě trojky znamenaly vedení 6:2. Slovenský tým se ale postupně rozehrával a otočil na 13:17. Naši však nechtěli zůstat pozadu, nejprve vyrovnali na 19:19, trojka J. Houšky pak překlopila vedení zpět na stranu Děčína a první čtvrtka, ve které oba celky ukazovaly své ofenzivní umění, skončila výsledkem 26:25. Druhou desetiminutovku zahájily tři body Krakoviče, Komárno ale kontrovalo a vzalo si vedení zpět. Proti tomu byl ovšem Ježek, jenž z brejku parádně zasmečoval a byli to opět domácí, kteří vedli – 33:32. A výborný, rychlý basketbal pokračoval až do konce poločasu, který vyhráli hosté díky další přesné trojce 40:44.

Druhou půli zahájili slovenští borci košem, P. Houška sice kontroval trojkou, ale pak přišla rozhodující pasáž, kdy naši na chvilku vypadli z defenzivních i útočných not a soupeř toho okamžitě využil k trháku na 43:58. Po nesportovním faulu na Kroutila se však Válečníci zvedli, zpřesnili své útočné kombinace, začali pomalu ukrajovat z manka a před poslední čtvrtinou byl stav 53:62. Závěrečný díl zahájila trojka Komárna, na druhé straně však stejnou mincí oplatil Šiška a Děčínští v bouřlivé atmosféře začali soupeře stíhat. Pomohli si agresivnější obranou, v útoku dobře pohybovali míčem, a když Vyoral trefil trojku, byl stav 65:70. Po koši Pomikálka se pak naši přesně tři minuty před koncem dotáhli na 69:72 a začalo drama. Na straně slovenského týmu dal rozehrávač Cobb druhou dlouhou trojku, naši však díky koši Pomikálka a šestkám Šišky snížili na 73:75. A když Landa svoji jemnou střelou prohnal míč obroučkou, bylo vyrovnáno na 75:75. Další útok Komárna však zastavil až faul a Kuffa se z trestných hodů nemýlil – 75:77. Děčínu zbývalo po oddechovém času na útok deset vteřin, bohužel trojka Vyorala nebyla přesná a Komárno vyhrálo.

Slovenský tým ukázal svoji kvalitu, hrál dobře z pod koše i perimetru, odkud se trefilo hned sedm jeho hráčů z osmi nastoupivších. Nejvíce bodů dal Slovinec Bilič (17 bodů), Američan Langston byl nebezpečný především u děčínského koše (střelba za 2 body 7/10), dvojciferným střelcem byl také Čech Halada (11). Americký rozehrávač Cobb nebyl dlouho vidět, v závěru ale trefil důležité trojky. Děčín táhl Pavel Houška (16 bodů, střelba za 2 body 5/7, za 3 body 2/3), Pomikálek přidal 15 a Vyoral dal 11 bodů. Škoda většího počtu ztrát a výpadku na začátku třetí čtvrtiny, kdy hosté získali dvojciferný náskok, protože jinak byl zápas velmi vyrovnaný.
Další utkání poháru AAC čeká na Děčín už v úterý 29. listopadu, kdy jede do Slovinska na půdu KK Rogaška. Hrát se bude od 17.00 hod.

Trenéři po utkání

Richard Ďuriš, trenér Komárna: „Odehráli jsme velmi náročný a kvalitní zápas, ve kterém nás držela hlavně obrana. Věděli jsme, že silou domácího týmu je útočný doskok a střelba za tři body. V prvním poločase se nám tohle ještě nedařilo tak úplně kontrolovat, pak se nám ale změnou obrany podařilo udělat bodovou šňůru. Jenže našimi chybami a nekoncentrovaností v útoku jsem o náskok přišli a zápas se zdramatizoval. Jsme velmi rádi, že si z děčínské palubovky odvážíme výhru.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Dnes rozhodl asi počet ztrát – Komárno jich mělo pět, my šestnáct. Jinak se utkání nedalo vytknout skoro nic. Komárno ukázalo, jak velmi dobrým týmem je, jaké má výborné hráče, kteří hrají skvělý basketbal. A pro naše kluky to byla výborná škola. Oba týmy, které jsme zatím v poháru potkaly, hrají basketbal velmi fyzicky, agresivně, důrazně a drží si identitu hry po celých čtyřicet minut. My jsme čekali, jak budeme vypadat poté, co jsme se v úterý ráno vrátili z tripu z Ostravy, ale hráli jsme nadoraz a z dnešního výkonu jsem byl potěšený. Škoda, mohli jsme pomýšlet na prodloužení nebo výhru, což sice nevyšlo, ale byla to obrovská zkušenost. K postupu potřebujeme vyhrát dvakrát venku, což třeba zvládneme, protože stát se může cokoliv a neměli bychom to dopředu odepisovat. Ale třeba v Komárně nás čeká velmi bouřlivé prostředí, a co nás čeká na Slovinsku uvidíme již příští úterý.“

Hráč po utkání

Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Je třeba uznat kvalitu soupeře, který na venkovním hřišti předvedl výborný výkon. Je to vicemistr Slovenska a hrál velmi produktivní basketbal z vnitřního prostoru, ale trefoval i trojky. V jednom úseku nás trestal střelbou zdálky i rychlým protiútokem, což asi rozhodlo. A také to chtělo lepší obranu, protože sedmdesát sedm bodů… no, chtěli jsme je udržet níž. Závěr utkání byl otevřený, soupeř však proměnil šestky, my jsme se už dostali jen k těžké střele. Myslím ale, že utkání se muselo líbit, protože padalo hodně bodů, ale nikoliv laciných, ale z vypracovaných pozic, které oba týmy s dobrou úspěšností proměňovaly. Naše pozice v poháru je těžká, ale nikoliv nemožná. Nic nekončí, hrajeme dál.“

BK ARMEX Děčín – MBK Rieker Com-therm Komárno 75:77

Body Děčína: P. Houška 16 (2x 3), Pomikálek 15 (3x 3, 6 doskoků), Vyoral 11 (1x 3, TH 6/6), Šiška 7 (1x 3, 6 asistencí), Kroutil 6 (1x 3, 4 asistence), Krakovič 5 (6 doskoků), Ježek 4, Landa 4, Bažant 4, J. Houška 3 (1×3 , 7 doskoků).
Body Komárna: Bilič 17 (2x 3), Langston 16, Halada 11 (2), Djordjevič 9 (3), Cobb 8 (2x 3, 4 asistence), Kuffa 7 (1x 3), Vido 5 (1), Marchyn 4 (1).
Střelba za 2 body 19/35:17/37, za 3 body 9/23:12/29, TH 10/12:7/9. Doskoky 39:24 (útočné 9:4), asistence 21:13, ztráty 16:5, fauly 14:17.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Landa, P. Houška
Komárno: Djordjevič, Bilič, Halada, Langston, Kuffa

Nejlepší hráč: Langston

Diváků: 450

Čtvrtiny 26:25, 14:19, 13:18, 22:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta