Rubriky
Politika Zprávy

Krajské volby v Ústeckém kraji definitivně platí. Soud zamítl poslední stížnost

usti_alesoKrajské volby v Ústeckém kraji definitivně platí. Ústecký krajský soud dnes (8. 11.) totiž zamítl poslední stížnost, která žádala jejich zneplatnění. Volby před měsícem vyhrálo hnutí ANO. To ale zřejmě skončí v opozici. Na nové krajské vládě se totiž dohodli komunisté společně se sociální demokracií a koalici SPD-SPO.

Krajské volby napadlo pět zástupců hnutí Severočeši.cz, kteří žádali zneplatnění voleb. Důvodem bylo vyškrtnutí kandidátů Severočechů osm dní před volbami. Kandidátku hnutí stáhla místopředsedkyně Hana Jeníčková. Podle druhého křídla Severočechů na to neměla právo.

„Protože není statutárním orgánem, neměla přijít na krajský úřad…“ vysvětlil po podání stížnosti Bronislav Schwarz z hnutí Severočeši.cz. Hana Jeníčková ale s jeho slovy nesouhlasí: „Oni neměli tu kandidátku vůbec podávat. Tedy mohli, ale ne jako Severočeši.cz.“

Ústecký krajský soud nakonec všechny podané stížnosti od Severočechů odmítl. Stížností jednoho z občanů se vůbec nezabýval, protože přišla na soud pozdě a poslední, sedmou stížnost, dalšího občana zamítl.

„Krajský soud rozhodl o posledním návrhu na neplatnost voleb do zastupitelstva Ústeckého kraje tak, že návrh zamítl. Žádný opravný prostředek přípustný není, v úvahu přichází pouze mimořádný prostředek v podobě ústavní stížnosti,“ vysvětlila Marcela Trejbalová z Ústeckého krajského soudu.

Ústecký kraj povede koalice ČSSD, KSČM a SPD-SPO

Na nové krajské vládě se už dohodli komunisté se sociálními demokraty a koalicí SPD-SPO. Člen vyjednávacího týmu hnutí ANO Jan Richter rozhodnutí komunistů nerozumí: „V tuto chvíli už vůbec nechápu, proč se odklonili od tak silné dvojkoalice s 33 mandáty za stejných podmínek ‒ tedy že by měli šest radních a my pouze pět…“

Právě s hnutím ANO mohli komunisté sestavit dvojkoalici s pohodlnou většinou 33 hlasů. Ještě před krajským výborem přitom komunistům hnutí ANO nabídlo stejné podmínky, jaké bude mít v trojkoalici, tedy hejtmana a pět radních. Podle stávajícího komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka dal ale krajský výbor přednost těsné trojkoalici.

„Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou většinou zatím pro nás neznámí, a také jsme nemohli opomenout neustálou kritiku špatné práce od lídra hnutí ANO,“ vysvětlil důvody pro trojkoalici Oldřich Bubeníček.

Ten bude pravděpodobně další čtyři roky opět ústeckým hejtmanem. Jan Richter, člen vyjednávacího týmu hnutí ANO nedává nové krajské trojkoalici příliš velké šance. „Nesedneme si do lavic a nebudeme brečet. Nejsme zklamaní, to určitě ne. Myslím si, že budeme hodně slyšet a kde je psáno, že v té vládě vydrží celé čtyři roky?“ uzavírá Richter.

O nové krajské vládě bude definitivně jasno po ustavujícím zastupitelstvu. To je zatím plánované na 21. listopadu.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever