Rubriky
Dětem Sport Zprávy

Spolupráce BK Děčín se ZŠ Komenského a první basketbalová třída

zs_komenskeho_minnesota01Basketbal je v Děčíně pojem. Mužský A-tým zažívá v nejvyšší soutěži Kooperativa Národní basketbalové lize a v Českém poháru poslední roky své historicky nejúspěšnější období – stříbrné. Po úspěšných náborech z nedávné doby se naplnily minižákovské kategorie chlapců a klub se také začal intenzivněji věnovat dívčí složce. V letošní celorepublikové žákovské lize U14 má Děčín zastoupení v dívkách a dokonce dvojnásobné u chlapců!

Rozvoj mládežnické složky je během na dlouhou trať, přesto už je zvýšená aktivita Basketbalového klubu Děčín znatelná. A to nejen na rostoucím počtu nejmenších sportujících, ale také na navazování spolupráce s dalšími subjekty ve městě. Podstatné je využívání sportovišť! Mládež využívá Aquapark Děčín, kde probíhají doplňkové plavecké tréninky a v letních měsících i tréninky na písečném hřišti. Dále pak tělocvičnu Děčínské průmyslovky (VOŠ Stavební  v ulici 28.října), kde jsou již dlouho nainstalovány koše nastavitelné pro minižactvo, tělocvičnu SOŠ lodní dopravy a technických řemesel v Křešicích, kde jsou nově rovněž nastavitelné koše pro minižáky a podařilo se dohodnout bližší spolupráci.

Basketbalisté využívají také tělocvičnu ZŠ Komenského, kde se rovněž podařilo pořídit koše nastavitelné pro nejmenší sportovce. Zároveň klub přispěl sportovním vybavením k doplnění pomůcek pro hodiny tělesné výchovy. Právě spolupráce se školou sídlící v těsné blízkosti Basketbalového klubu se rozvíjí velmi zajímavě, a to hned v několika oblastech:

  • Tři měsíce ve školním roce mají žáci ZŠ Komenského hodiny tělesné výchovy v ARMEX Sportcetru
  • Vedeni trenérem BK navštěvují po celý rok žáci první, druhé a třetí třídy po vyučování basketbalovou halu v rámci programu Hodina pohybu navíc
  • Učitelka ZŠ a trenérka Dana Gajdůšková vede každé pondělí lekce plavání pro mladé basketbalisty
  • Tři desítky dětí ze ZŠ Komenského jsou zároveň členy našeho klubu
  • Třikrát týdně trénují přípravky BK v tělocvičně ZŠ Komenského na nově instalované nastavitelné koše pro minižáky
  • ZŠ Komenského se ve spolupráci s BK Děčín účastní basketbalové ligy Junior NBA, kde bude nastupovat pod hlavičkou týmu Minnesota Timberwolves

Toto je výčet realizované spolupráce, která se nově rozšíří o další podstatný prvek – ZŠ Komenského zřizuje od školního roku 2017/2018 první basketbalovou třídu pro 15 dívek a 15 chlapců.

 

„Velmi jednoduše – přáním klubu je soustředit 30 dětí se zájmem o sport do jedné třídy s ideální vzdáleností od haly (80m dělí vchodové dveře obou budov). Z pohledu rodičů a dětí bude jediným rozdílem ve výuce hodina basketbalu navíc, zakomponovaná do rozvrhu tak, aby rodiče nemuseli děti na kroužek vodit. Hodina bude mít obdobnou náplň jako dětmi z MŠ oblíbené Pohybové hry, v dalších ročnících využijeme zkušenosti z programu Hodin pohybu navíc. V prvních ročnících to tedy jednoznačně nebudou jen specifická basketbalová cvičení, ale naším záměrem je (stejně jako v přípravkách) vést děti k obecné pohybové zdatnosti a až následné specializaci. Dále počítáme se zapojením dětí do našich přípravek a s možností navštěvování Hodiny pohybu navíc v rámci družiny. Rádi bychom našli rodiče a děti, kteří na pohyb a sport nahlížejí jako na samozřejmou součást života a zdravého životního stylu. Chtěli bychom vytvořit komunitu, kterou nebude spojovat jen docházka do školy, ale i společná mimoškolní aktivita.“
řekl ke společnému plánu školy a klubu Robert Landa, šéftrenér mládeže BK Děčín.

 

„Cílem školy je zvýšit motivaci dětí k pohybovým aktivitám, zkvalitnit jejich pohybové dovednosti a alespoň trochu přispět k úspěšnému boji proti dnešnímu nezdravému životnímu stylu. Žákům chceme nabídnout prožitek z pohybu a napomoci k vytvoření trvalého kladného postoje ke sportu.“, dodala Olga Křivohlavá, ředitelka ZŠ Komenského.

V případě zájmu se mohou rodiče předškoláků pro další informace obrátit na šéftrenéra mládeže BK Děčín Roberta Landu (email: landa@bkdecin.cz , tel.: +420 774 597 780), případně navštívit web mladez.bkdecin.cz.

 

Ing. Jakub Důra
BK Děčín s.r.o.