Rubriky
Zprávy

Prosincové změny jízdních řádů přinesou rozšíření integrované dopravy i mírné zdražení jízdenek

autobusova doprva usteckeho kraje_alesoV Ústeckém kraji se s prosincovou změnou jízdních řádů vlaků a autobusů rozšíří integrovaná doprava. K jednotnému systému se připojují města Chomutov, Jirkov a Varnsdorf. Už teď je možné v kraji cestovat na jednu jízdenku krajskými autobusy, vlaky Českých drah a několika městskými hromadnými dopravami.

V síti integrované dopravy jsou MHD v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně a v Bílině. Od 11. prosince k nim přibudou i města Jirkov, Chomutov a Varnsdorf. O připojení dalších města kraj stále jedná.

„Ano, je řada dalších měst, se kterými jednáme a která, věřím, brzy zaintegrujeme a tím umožníme lidem jednodušeji cestovat,“ říká vedoucí odboru dopravy ústeckého krajského úřadu Jindřich Franěk.

Integrovaná doprava znamená vyšší komfort i mírné zdražení jízdného

Například v Chomutově a Jirkově ale přinese integrovaná doprava změny cen jízdného. „To zdražení tam je u té nejkratší jízdenky asi z 9 korun na 12. Je nutno říct, že ta za 9 korun byla jen na 3 zastávky, zatím co ta nová je na 15 minut. Je to tedy neporovnatelné, protože nabízí mnohem více služeb,“ doplňuje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

Snazší cestovaní po Chomutově by ale měli mít po integraci lidé z okolních obcí. Například z Údlic nebo Otvic. Zdražení se ale nedotkne pouze Chomutova a Jirkova. Se změnou jízdních řádů se mírně upraví ceny v celém kraji.

„Například jízdenky, které dnes stojí kolem 30 korun se pro dospělé zvýší o korunu, ale ty dražší, kolem 35 korun, už se nezvyšují… Zkrátka to nejvyšší zdražení je o korunu a pro dospělé,“ dodává Jakub Jeřábek s tím, že se zdražuje asi o sedm desetin procenta.

„Lidé samozřejmě mohou kontaktovat krajský úřad, nicméně vždy je lepší, když kontaktují svoji obec, protože my ty změny stejně projednáváme s tou danou obcí,“ upozorňuje Jindřich Franěk z ústeckého krajského úřadu.

Největší změny se v jízdních řádech plánují například na Děčínsku. Důležitou novinkou je totiž stanice Markvartice. To přinese úplně nový jízdní řád na trati Děčín ‒ Benešov nad Ploučnicí ‒ Rumburk.

„Umožní po celý den přípoje našich vlaků linky U8 od rychlíků, které do Děčína přijedou z Prahy a zase opačně ‒ od Rumburku přijedou vlaky k rychlíkům z Prahy. Dostávali jsme dost stížností na to, že naše vlaky mají přípoje jen na vlaky EuroCity, které jsou nespolehlivé, v létě přeplněné a hlavně tam nemůže platit tarif Dopravy Ústeckého kraje,“ vysvětluje Jeřábek.

Nachystáno je i několik změn v autobusové dopravě. Novinkou bude spojení z Podbořan na Lounsku do Jesenice nebo posílení ranních autobusů z Jílového na Děčínsku do Libouchce.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever