Rubriky
Sport Zprávy

Malevil Winterman Xtreme Triathlon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druhého ročníku Malevil Winterman Xtreme Triathlonu se zúčastnili závodníci 9 zemí včetně triatlonistů Triade Děčín Jana Kotvy a Marka Peterky.

Start byl v Děčíně na řece Labi a cíl o pár hodin déle v Liberci na vrcholu Ještědu. To vše po 8km plavání po proudu Labe, 180km na kole a závěrečného 43 km dlouhého běhu. 16.10.2016 5.00 loď na řece Labi hodinku svižného plavání od Děčína – siréna START a vše mohlo začít. Předcházelo tomu nalodění ve 3.45 na říční parník a více jak hodina jízdy proti proudu Labe. Teplota vzduchu 10C, vody v Labi 10C, tma.

Fajn atmosféru udržuje hvězda světového kalibru Petr Vabroušek, který kontroluje ambice zahraničních účastníků a dává poslední rady nováčkům.

Start – prvotní šok se musí zažít, protože je to něco co se nedá moc popisovat. Směr plavání naznačuje pouze proud řeky a nebo světelka plavců, které mají na neoprénech, všude kolem tma. Po vice jak 60 minutách se objevuje nasvícený Děčínský zámek, most, na břehu plápolající ohně a značné ochlazení vody v podobě přitékající Ploučnice, znamení konce plavecké části. V depu se jako první objevuje favorit Petr Vabroušek následovaný těsně dalšími borci. První hodina a půl ve tmě byla pouze malá ochutnávka celkové 180km trasy. Mokro a listí na silnici, nahoru dolu, prudké serpentiny, ale i krásná krajina a srnky provázely závodníky na opravdu náročné cyklistice.

V druhém depu v resort Malevil se s náskokem cca 20 minut objevuje favorit Petr Vabroušek a kouká do dáli, kde vidí mlhavě cíl závodu Ještěd a vydává se na poslední maratonskou část. Jako druhý přijíždí Brit David Roscoe těsně následovaný Děčínským Markem Peterkou, ale většiná borců si ještě na tento okamžik musí chvilku počkat.

Dominanta Liberce a parádní architektonický kousek Ještěd se přibližuje, bohužel na posledních zhruba 11 km ne dostatečně rychle, protože stoupání se serpentinama dává opravdu zabrat.

Cíl vrchol Ještědu a první Petr Vabroušek, který obhajuje loňské vítězství – gratulace od řeďitele akce Vládi Peška a krátké čekání na druhého Davida Smrčku a třetího Tomáše Racka.

Druhý den pohodové ukončení s nadstandartním servisem resortu Malevil v podobě vynikajícího jídla a předání šeku 50 000,-Kč Motolskému kardiocentru, byla už jen třešnička na dortu, který si nelze koupit.

Slova účastníka Marka Peterky: „Akce potvrdila svou ambici stát se legendárním a nejtěžším triatlonem v ČR a návratem ke kořenům triathlonu:o)”

Ohlasy zahraničních závodníků byly velmi pozitivní a triatleti potvrdili, že se do Děčína určitě ještě vrátí. Nepodařilo se loňské 3.místo a to i přes téměř o půl hodiny lepší čas v cíly, ale při Malevil Winterman Xtreme Triathlonu jde o něco jiného.

DĚKUJI svému supportu Honzovi Pacinovi za fajn podporu a hlavně společnost při závěrečném běhu.

Česka televize odvisílá ještě v tomto roce záznam na svém programu ČT SPORT.

Foto, výsledky a info na:
http://www.czxtri.com/about-race/
https://www.facebook.com/czxtri?fref=ts

Marek Peterka
Triade Decin