Rubriky
Zprávy

Další nový netopýří druh pro České Švýcarsko

České Švýcarsko, 7. 10. 2016 Chiropterologové narazili během monitoringu netopýrů v regionu Českého Švýcarska na další nový druh netopýra. Je jím silně ohrožený netopýr alkathoe (Myotis alcathoe), kterého se odborníkům podařilo zaznamenat v kaňonu Labe. V krátké době se tak podařilo potvrdit výskyt druhého, pro České Švýcarsko dosud neznámého netopýra.

„Nyní můžeme s radostí oznámit, že v širší oblasti Českého Švýcarska žije 21 netopýří druh, tedy všechny druhy vyjma těch, které k nám zasahují na jižní Moravu z teplých oblastí. Předpokládáme proto, že možnosti našeho regionu jsou naplněny a potvrzení dalších netopýřích druhů je spíše nepravděpodobné,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

V celé České republice se přitom vyskytuje celkem 27 netopýřích druhů. Již v první polovině září se chiropterologům podařilo nově zaznamenat netopýra brvitého (Myotis emarginatus, bližší informace zde). Širší region Českého Švýcarska je díky pestrosti stanovišť významnou netopýří oblastí. Díky ochraně netopýřích zimovišť, osvětě a v případě netopýřích druhů vázaných na lidské stavby zejména díky vstřícnému přístupu mnoha majitelů nemovitostí se dlouhodobě daří netopýří populace stabilizovat.

Rozhlasová reportáž k tématu zde.


Právě objeven: Netopýr alkathoe v rukou chiropterologů z NP České Švýcarsko. Foto: Václav Sojka

 

Zdroj: www.npcs.cz