Rubriky
Sport Zprávy

Startuje nová sezóna Kooperativa NBL

bk-decin-vs-nh-ostravaNová sezóna Kooperativa NBL startuje, prvním soupeřem Válečníků bude v sobotu 24.9. od 18:00 NH Ostrava.
Nejvyšší česká soutěž má pozměněný herní systém, kdy se čtyřkolová základní část změnila na dvoukolovou, v níž se představí všech dvanáct týmů včetně úřadujícího mistra z Nymburku. Týmy na 1. – 6. místě půjdou do nadstavbové skupiny A1, zbytek bude hrát skupinu A2. V nadstavbě se bude hrát opět dvoukolově, šestku ze skupiny A1 pak doplní dva nejlepší týmy ze skupiny A2. Tato osmička nastoupí do play-off, kde se čtvrtfinále a semifinále bude hrát na čtyři vítězství, finále a boj o 3. místo už bude jen na dva zápasy (a součet skóre).

Basketbalisté Děčína vstupují do nové sezóny jako dvojnásobný obhájce stříbrných medailí, když ve finále dvakrát nestačili na Nymburk. Prvním soupeřem Válečníků bude NH Ostrava, jejíž kádr zasáhly v letní přestávce změny. Tou hlavní je odchod rozehrávače Adama Číže do Kolína, kam zamířil také Američan Garret Kerr. Ostrava tak na rozehrávku angažovala Maxe Guercyho, dvaadvacetiletého a 173 cm vysokého Američana, jenž přichází z prvodivizní Rice University. Také dalšími zahraničními posilami Ostravy jsou Američané – střelec Sterling Smith (193 cm, 23 let) hrál za prvodivizní Coppin State, pivot Isaac Sevlie (206 cm, 23 let) působil v druhodivizní Minnesota State Moorhead (kde svého času působil také ex-děčínský Anthony Tucker). Do kádru NH se vrací nám v Děčíně dobře známý Admir Alič, tým pak doplní několik českých mladíků.

V přípravě se Ostrava poměřila s Opavou, kde prohrála 92:54, poté porazila třetiligový polský tým GimBasket Wrocław 87:39 a slovenskou Levici 79:76, následně padla v Polsku s celkem Dabrowa Górnicza. Na závěr přípravy obsadila Ostrava na turnaji v Polsku 3. místo.

Také děčínský kádr nezůstal beze změn. V týmu skončila podkošová výpomoc Nate Carter. Na Slovensko do Handlové zamířili Luboš Stria a Jiří Jelínek, naopak po několika letech v Nymburku se do Děčína vrátil Pavel Houška a podkošovou sestavu také vyztužil Jakub Krakovič, jenž naposledy působil ve Francii.

Děčín v přípravě porazil doma Zhořelec 85:66, poté prohrál na Slovensku s Komárnem 62:83 a Prievidzou 65:85, ale porazil Handlovou 80:66. Doma si pak v odvetě poradil znovu s Handlovou 67:62 a jasně přehrál německý Chemnitz 96:73. V posledním přípravném duelu pak Válečníci podlehli v Německu týmu MBC Weissenfels 73:64.

V loňské sezóně se náš tým poměřil s Ostravou čtyřikrát, doma ji vždy porazil 92:56 a 82:70, v Ostravě vyhrál 56:67, ale podruhé zde padl 85:83. Ostrava loni skončila na 9. příčce, těsně před branami play-off.

Luděk Černý
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta