Rubriky
Sport Zprávy

Pavel Budínský: Touha hrát finále je obrovská

Budínský_alesoTuto sobotu startuje nová sezóna Kooperativa NBL a BK ARMEX Děčín bude opět patřit k favoritům soutěže. U kormidla Děčína stojí trenér Pavel Budínský, který svůj tým dovedl v minulých dvou sezónách k historickým úspěchům, stříbrným medailím v lize i Českém poháru. A právě jeho jsme požádali o předsezónní rozhovor.

• Nejprve nepříliš basketbalová otázka. Jak jste si užil focení a natáčení ve stylu tajného agenta 007, Jamese Bonda, který by měl celou sezónu provázet děčínský basketbal?
Beru to s nadhledem, je to zábava. U profesionálního sportu se často mluví o vážných věcech, protože jsou závazky vůči fanouškům a partnerům. Děčínský klub ale touto marketingovou cestou ukazuje, že se zde najde místo i na zábavu. Je to dobré doprovodné koření pro fanoušky, aby nás podporovali a viděli naši jinou tvář, než jen tu profesionální a vážnou.

• Proč zrovna James Bond?
Loni jsme se rozhodli pro Hvězdné války, byl to pilotní projekt a bylo to dělané na koleni. Letos už jsme se pozvedli a dali jsme do toho všichni víc. Proč se ale zvolilo téma Jamese Bonda, to musí zodpovědět někdo jiný. Užil jsem si u toho dost zábavy, bylo to vtipné

• Teď už k basketbalu. Jak byste zhodnotil vaši přípravu?
Příprava je od toho, abychom se připravovali. Klademe důraz na zlepšující se herní projev, na čtyřicetiminutovou konzistenci celého týmu, protože vždy dochází k obměnám ve struktuře hry a hráčského kádru. Letos přišli dva pivoti, Pavel Houška a Jakub Krakovič, a pilovali jsme souhru a součinnost. Výsledky nejsou až tak relevantní, protože se potkáváme s týmy stejné nebo lepší kvality. Chceme, aby nás soupeři prověřili, abychom se mohli od nich učit, ale především, aby nám to ukázalo naše nedostatky. Porazit někoho o padesát, to nám nic nedá. Jsem rád, že se nám poslední dobou daří spolupráce s Německem, Polskem i Slovenskem. Letos nám připravil Jakub Důra (sportovní manažer BK ARMEX Děčín) výbornou skladbu zápasů a hrát na Slovensku s mistrem a vicemistrem nebo ve Weissenfelsu bylo velmi přínosné.

• Jedním z nových hráčů Děčína je navrátilec Pavel Houška. Jak vnímáte jeho příchod?
Je to podobné, jako když se vrátil Levell Sanders, který také patřil ke klíčovým hráčům Děčína, pak odešel na tři roky a jeho návrat byl veliký comeback. Pavel odcházel ve své nejblyštivější době a vrací se po čtyřech letech s nálepkou šampióna a reprezentanta. Jak bude vypadat jeho projev obohacený o další čtyři roky zkušeností ukáže až samotná soutěž, ale myslím si, že jeho návrat je dobře jak pro nás, tak pro něj. Otázkou je, jak bude fungovat jeho souhra s týmem, protože jsou tu jiní hráči, většinou mladší. Také bude důležité, jak si sedne s naší mladou rozehrávačskou dvojicí a tak dále… Ale pracujeme na tom, aby byl v komfortu, a obráceně, aby tým se cítil komfortně s ním.

• Co přinese Jakub Krakovič?
Kuba je věkově mladším hráčem a myslím si, že by mohl zapadnout do naší filozofie. Je to velmi poctivý a technicky velmi zdatný hráč, který v přípravě ukázal, že je výborný ve čtení hry, v základních návycích a dobře kooperuje se spoluhráči. Doplní naši podkošovou trojici veteránů, čímž budeme mít zdvojenou sestavu na každém postu. A to je super.

• Co jste říkal rychlému odchodu Tamarcia Wilsona, který musel kvůli rodinným problémům zpět do USA už po týdnu v Děčíně?
Každý trenér by chtěl mít co největší počet co nejlepších hráčů, protože to mu dává volnost. Když se nám podařilo Tamarcia angažovat, byli jsme rádi, protože jsme doufali, že nám pomůže v určitých pasážích hry. Byl by svojí hrou trochu odlišný, než čeští hráči. Bohužel, vzniklá situace je nepříjemná, ale mám pro ni pochopení. Tamarcio z ní byl velmi špatný, byl zdrcený a dvě noci nespal. Je to škoda, mohl to být dobrý doplněk do našeho týmu.

• A jak jste vnímal odchody Luboše Strii a Jiřího Jelínka? Nemrzelo vás to?
Každý člověk se dostane do situací, které ho lidsky a srdečně zasáhnou. Každý ví, jaké to je, když se mu narodí první dítě, pak druhé, třetí… A každý ví, jako to je, když někdo z rodiny zemře. Jaké to je poprvé, podruhé, potřetí… A ve sportu je to podobné. Když jsem byl mladší a odcházeli hráči, s nimiž jsem měl třeba i osobní a lidskou vazbu, byl jsem z toho rozkopnutý. Říkal jsem si proč? Postupem času jsem si ale na to zvykl a beru to jako součást naší branže. Musím respektovat, že občas se hráči a vedení klubu nedohodnou a naše cesty se rozejdou. Ale já chci, abych měl s hráči dobrý vztah i nadále. A abychom, až se potkáme, mohli spolu promluvit a zavzpomínat na spolupráci.

• Do sezóny vstupuje Děčín jako dvojnásobný obhájce stříbrných medailí. Je na to tým připravený lépe, než vloni?
Měl by být, ale je potřeba o tom neustále hovořit. I když letos mám pocit, že si všichni uvědomují, že jsme byli druzí už dvakrát, což už něco znamená. Mělo by nás to posílit a samozřejmě, že bychom to chtěli zopakovat.

• Opět se změnil herní systém, kdy čtyřkolový model nahradí dvoukolový a nadstavbové skupiny. Jaký na to máte názor?
Mám letitou zkušenost, že při dvoukolovém herním systému je hlavně důležité, aby byl dobrý zdravotní stav celého týmu. Když přijde zranění, je to hned znát. Navíc v tomto modelu bude záležet na každém zápase, na každém vítězství i prohře. Bude zkrátka méně prostoru na hluchá období, na různé poklesy formy. Ve čtyřkolovém systému se tohle tolik neřeší, protože zápasů jsou mraky.

• Děčín už loni nasadil do hry řadu mladých hráčů, kteří nezklamali. Jak jsou na tom nyní?
Koncepce naše týmu je jasná a postupně prochází systematickou generační obměnou. V posledních letech přišli většinou mladí hráči, například Vyoral, Šiška, Kroutil a Ježek. A tihle hráči jsou dnes v pozici, o které se jiným může jen zdát. Hrají v Děčíně a ví, že jsou v roli platných hráčů. Jsou seznámeni s tím, že jsou tady proto, aby hráli. Musí se s tím popasovat, musí přijmout zodpovědnost i závazek vůči sobě. U nás razíme to, že každý si plody úspěchu vypěstuje sám, a sám si je také sklidí.

• Jaké máte cíle do sezóny?
Nebudeme alibisté a musíme říct, že chceme bojovat o ty mety nejvyšší. Rádi bychom zopakovali finále a touha i chuť hrát potřetí finále v řadě je obrovská. Na druhou stranu víme, že to nebude lehké. Nymburk budeme zřejmě dál českým vládcem, ale o další pozice bude jistě tvrdý boj – Pardubice, Opava, Prostějov, Kolín a doufám, že i my. Liga bude vyrovnaná stejně jako pohár.

Zdroj: www.bkdecin.cz