Rubriky
Kultura Zprávy

Festival lokální ekonomiky o nastávajícím víkendu po čtvrté

fle_konference Hlavním tématem bude „jak podnikat a přitom pomáhat lidem“
Šluknovský výběžek již řadu let patří mezi hospodářsky opomíjené oblasti. Se zánikem značné části průmyslové výroby i zemědělské produkce pochopitelně zmizely možnosti výdělku pro místní obyvatele a to se výrazně projevuje poklesem životní úrovně a zejména odchodem mladých a vzdělaných lidí, kteří očekávají od života víc, než jen práci za minimální mzdu či živoření na sociálních dávkách. Lidem, kteří zde žijí, to pochopitelně není lhostejné a ti, kdo se snaží svému regionu pomoci, se sdružili kolem zapsaného spolku Místní akční skupina Český sever.

Tato organizace v minulosti pomohla zrealizovat prospěšné projekty směřující k rozvoji obcí, údržbě památek i podpoře drobného podnikání. Mimo jiné též o nastávajícím víkendu 23. a 24. září pořádá čtvrtý ročník Festivalu lokální ekonomiky. Smyslem této akce je shromažďovat a šířit nápady a zkušenosti lidí z různých míst republiky. Protože se akce koná každý rok na jiném místě, bylo pro letošní ročník jako spolupořadatel vybráno město Chřibská na Děčínsku. Zde se bude v sobotu od 10 hodin konat na náměstí farmářský trh regionálních výrobků a potravin s kulturním programem a ve stejném čase v místním Domě seniorů začíná národní konference lokální ekonomiky, tentokrát na téma Sociální zemědělství a sociální podnikání. Podrobnější informace lze získat na www.lokalni-ekonomika.cz.

fle_trhyA proč se pořadatelé letos zaměřili na tato témata? Je to proto, že ekonomicky může nejen Šluknovsku a Děčínsku, ale mnoha dalším chudým regionům ve střední Evropě pomoci z logiky věci jedině rozvoj podnikání. To ovšem není nic jednoduchého v místech s minimální kupní silou, kde navíc nekompromisně dominují nadnárodní obchodní řetězce. Určité možnosti se nabízejí právě v oblasti sociálního podnikání a zemědělství, kde je možné získat finanční příspěvek na založení  a provoz firmy z fondů EU. Aby lidé získali o celé této problematice dobrý přehled a měli možnost konzultovat zkušenosti s těmi, kdo již „sociálně podnikají“, k tomu právě poslouží zmíněná konference, kde v dopolední části zazní příspěvky na téma čerpání dotací, odpoledne pak budou své úspěšné projekty prezentovat přímo jejich realizátoři. Navíc je možnost se v pátek 23. září zúčastnit  autobusové exkurze do dvou konkrétních firem. Exkurze je bezplatná, je však nutné se včas (do 20. září) přihlásit k účasti prostřednictvím elektronického formuláře na www.lokalni-ekonomika.cz.

Martin Zíka – koordinátor CCR Šluknovsko při OHK Děčín

Attachments

  1. pozvanka_fle_2016 (978.6 KiB)
    undefined