Rubriky
Zprávy

V lesích národního parku se objevují sítě

České Švýcarsko, 26. 08. 2016 Pod vybranými stromy v národním parku České Švýcarsko se v těchto dnech objevují sítě. Pracovníci správy parku je na přechodnou dobu instalují pod buky a duby, aby byl usnadněn sběr semen a současně semena byla chráněna před zkonzumováním zvěří. Sazenice získané z bukvic a žaludů původních stromů se do lesů národního parku vrátí.

„Semenný materiál zachycený do sítí po přetřídění putuje dále do lesních školek, kde pro nás vypěstují sazenice. Ty pak v rámci přeměny smrkových monokultur do zdejších lesů na vhodných místech opět vysadíme,“ říká Jan Drozd, ředitel odboru péče o ekosystémy Správy národního parku České Švýcarsko.

V národním parku České Švýcarsko jsou dnes převažující smrkové monokultury takzvaně stanovištně nepůvodní; byly v minulosti založeny lidmi a přirozeně by se zde smrky v takovém množství a na takových rozlohách nevyskytovaly. Přeměna těchto smrkových monokultur na přírodě bližší lesy, které nebudou závislé na lidské péči a budou naopak moci být ponechány samovolnému vývoji, proto patří v Českém Švýcarsku k hlavním cílům správy národního parku.


Sítě v národním parku České Švýcarsko: Pracovníci správy národního parku v těchto dnech instalují pod vybranými buky a duby sítě, které usnadní sběr semen. Foto: Jan Drozd

Zdroj: www.npcs.cz