Rubriky
Turisti Zprávy

V Rybníku Kačák v Tisé na Ústecku je znovu voda

tisa_alesoPo jarní havárii v Tisé na Ústecku je tamní rybník Kačák opět plný vody. Ta z něj nekontrolovaně vytekla na přelomu dubna a května. Díky rychlé opravě ale nehrozí, že nebude v centru obce voda na hašení případných požárů. Obec navíc po havárii nechala rybník i jeho okolí vyčistit.

U rybníka je teď nově kačírková pláž. „Když už se to dělá, tak jsme sem nechali navést tenhle kačírek. Hráz jsme vyčistili. Byla to teda ohromná práce, protože tam rostly různé nálety. Nicméně firma nám to tady všechno vysekala,“ popisuje úpravy rybníku po havárii místostarosta Tisé na Ústecku Jan Povejšil ze STAN. „Takže teď to jako vypadá pěkně.“

Práce stály zhruba 150 tisíc korun. Díky opravě a znovu napuštění rybníka se voda i vyčistila. „Pro centrum celé obce je Kačák hlavní zdroj vody v případě požáru. Není jediný, ale je nejbližší a nejvydatnější uprostřed obce,“ vysvětluje starosta Tisé na Ústecku Jiří Jandásek z TOP 09.

Za vypuštění rybníku můžou pravděpodobně problémy na stavidle. Nevydržely železné výztuhy, které držely dřevěné hrazení. „To železo za těch třicet let se působením vody ztenčilo, to byla pravděpodobně příčina. Ta voda následně vtlačila tu rez a ten jíl a tudy to vytékalo,“ popisuje místostarosta Tisé na Ústecku Jan Povejšil ze STAN.

Z původních 11 milionů litrů vody zůstala v rybníku necelá třetina. O živočichy se postarali tamní lidé. „Tam byli lidi s kýbly a házeli ty škeble rovnou do vody, a to bylo opravdu desetitisíce škeblí a nikdo nevěřil, že to tam je. To byly škevle jak dlaň,“ uzavírá Jan Povejšil. Do bývalého mlýnského rybníku, dnešního Kačáku, svedla obec také nový pramen a voda by tam měla být kvalitnější.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever