Rubriky
Zprávy

Parkovné platí pomocí SMS téměř tři tisíce řidičů

sms parkovani_alesoPravidelné měsíční statistiky ukazují stále větší oblíbenost bezhotovostních plateb parkovného v Děčíně. Pomocí SMS byla platba za parkovné za poslední měsíc provedena téměř ve třech tisících případů. Počet parkovacích lístků zaplacených prostřednictvím telefonu narůstá pravidelně každý měsíc od zahájení služby v roce 2009.

„Výsledky SMS systému dlouhodobě potvrzují trend ústupu od hotovostních plateb. Původním plánem v době zavedení SMS parkovného byl zhruba desetiprocentní podíl platících prostřednictvím mobilů. Tento předpoklad jsme již dávno překonali. Kromě SMS plateb začíná stále více řidičů využívat i aplikaci Sejf, prostřednictvím které lze parkovné rovněž hradit“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Podle primátorky města Marie Blažkové vedení města uvažuje o rozšíření SMS parkovacích služeb. Ke změnám by mohlo dojít ještě v letošním roce. „Diskutujeme možnost celodenního a celotýdenního zvýhodněného parkovného. V případě platby prostřednictvím parkovacích automatů by to mohl vzhledem k množství mincí být problém, u elektronických plateb ale tato možnost existuje. Záležitost zatím projednáváme s dodavatelem služeb SMS parkovného,“ uvedla primátorka.

Pomocí jedné SMS lze zatím v Děčíně zaplatit jednu hodinu parkovného, která vyjde na dvacet korun, tedy stejně jako v případě platby prostřednictvím parkovacího automatu. Platit prostřednictvím SMS lze ve všech parkovacích zónách v Děčíně. Povinnost hradit parkovné se zatím vztahuje na pracovní dny v době od 6.00 do 20.00 hodin a na sobotu v době od 6.00 do 14.00 hodin. Poté, co vejde prvního července v účinnost nové nařízení města, se tato doba zkrátí v pracovní doby od 07.00 hod. do 18.00 hod., stání o sobotách bude bezplatné.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín