Rubriky
Kultura Zprávy

21. ročník tradičního benefičního festivalu Kramle 2016 byl úspěšný po všech stranách

kramle_2016_alesoOd pátku 10. 6. do soboty 11. 6. probíhal v děčínské Slunečnici a v areálu cyklokempu na Starém Městě oblíbený hudební festival Kramle. Jeho smyslem je bořit bariéry mezi světy, které se odlišují a propojit je. Původní myšlenka festivalu – podpora lidí s mentálním a zdravotním postižením, byla letos bohatě rozvětvena dalšími aktivitami a nápady. V pátek probíhaly v prostorech Slunečnice a Arteterapeutické ambulance Mgr. Merhautové zážitkové semináře pro pracovníky v sociálních službách, dobrovolníky, klienty Slunečnice i širokou veřejnost, věnované artefiletice, arteterapii, muzikoterapii, dramaterapii, práci na sobě a práci s klienty v sociálních službách. Tyto semináře, které měly u účastníků veliký úspěch, byly plně podpořeny Ministerstvem Kultury ČR.

V sobotu pak v Děčínském cyklokempu si mohli návštěvníci odpočinout a pobavit se nejen u koncertů vynikajících interpretů, kteří hráli až do noci, ale také u řady dílen a workshopů, navazujících svým arteterapeutickým a muzikoterapeutickým programem na páteční semináře. K radosti pořadatelů bylo na workshopech plno a i přes nepřízeň počasí a několikahodinový déšť bylo plno i na louce před pódiem na samotných koncertech.

Na letošní Kramli zakončoval svou charitativní jízdu v rámci projektu Cesta za snem peleton cyklistů a vozíčkářů, v čele s děčíňákem Alešem Černohousem, který předával šek Mateřské školce Pohádka z Ústí n.Labem. V odpolední části festivalu pak proběhlo před zraky návštěvníků veřejné ocenění 20 nejlepších dobrovolníků města Děčín, a celá akce probíhala v rámci česko-německé spolupráce s organizací Kultur Aktiv z Drážďan, kterou na festivalu zastupovali dva zahraniční účinkující a která následující sobotu 18. 6. pořádala zrcadlový festival v Drážďanech – Barevná republika Neudstadt.

Festival by nemohl proběhnout bez velké pomoci mnoha lidí, organizací a materiální podpory i financí desítek děčínských firem, Města Děčín, Ministerstva Kultury ČR a Ministerstva školství, mládeže a Tělovýchovy. Všem ze srdce děkujeme.

Šárka Zimová Dostálová