Rubriky
Zprávy

Zoo – mravenečníci dostali do expozice kmen 250 let staré lípy

Šest tun, čtyři metry na délku a 5,5 metru po obvodu! Tak to jsou míry kmenu 250 let staré lípy, která nyní zdobí expozici mravenečníků velkých v děčínské zoologické zahradě. Zoo jej darovala rodina Krejčových z Huntířova.lipa pro mravenecniky

O převoz a přesun stromu do expozice se pak bezplatně postaraly firmy Wali CZ s.r.o. a AUDO VIKTORA. Kmen poslouží jako výborný prostředek pro enrichment mravenečníků. „Do otvorů v kmenu budou ošetřovatelé mravenečníkům dávat potravu, kterou budou muset mravenečníci vylizovat jazykem. Zábavu si zvířata užijí také při tom, když se budou z kmene snažit dostat hmyz, který se v něm přirozeně usídlil. V neposlední řadě to bude dobrý nástroj k broušení drápů,“ vysvětlila Alena Houšková, mluvčí Zoo Děčín.

Mravenečník velký je největší z mravenečníků a vyskytuje se ve Střední až Jižní Americe. Na rozdíl od jiných mravenečníků žije výhradně na zemi. Na předních nohách má čtyři prsty opatřené třemi silnými drápy, při chůzi našlapuje pouze na hřbety prstů. Drápy mu slouží k rozhrabování mravenišť a termitišť, odkud získává svoji potravu. Za den spotřebuje přibližně 30 000 kukel a dospělců. K jejich vydolování používá kromě silných drápů především až 60 cm dlouhý jazyk. Drápy rozhrabe mraveniště nebo termitiště, potom do něj strká jazyk až 150 krát za minutu, aby vylízal termity a mravence. Jediným líznutím sebere 500 mravenců. Za noc jich tak může zkonzumovat až 30 tisíc. V zajetí se krmí náhradní kašovitou stravou. Přes den spí zkroucený do klubka, přikrytý huňatým ocasem.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.