Rubriky
Sport Zprávy

„S podporou našich fanoušků jsme i na zimním stadionu DOMA,“ říká před finále KNBL Lukáš Houser

BK_Decin_Prostejov_alesoCo přineslo loňské finále? A co se čeká od toho letošního? Kolik stojí vstupné a proč? Více v rozhovoru s generálním manažerem děčínských Válečníků Lukášem Houserem.

Po roce se bude hrát finále opět na zimním stadionu. Proč?

Ne všichni se mnou možná budou souhlasit, ale já si to před rokem strašně užil. A když se nám znovu podařil postup do finále, nevidím důvod, proč to nezopakovat.

Jaké dopady pro klub mělo loňské utkání na děčínském zimáku?

V podstatě jen pozitivní. A troufám si tvrdit, že nebýt tohoto utkání, dnes bychom se tady o dalším utkání na zimáku vůbec nebavili. Mám tím na mysli, že divácký rekord Kooperativa NBL, který před rokem padl, nám pomohl především ekonomicky. Tím nemyslím přímo to utkání, i když na něm jsme díky výdělku na vstupném a po odečtení všech nákladů také něco vydělali. Myslím ale především to, že po loňské sezóně jsme přišli z důvodů, které jsme nemohli ovlivnit, o dva významné a dlouholeté sponzory – ČEZ a Termo Děčín. Ale díky úspěchu v podobě stříbrných medailí a téměř pětitisícové návštěvě na zimním stadionu se nám podařilo získat několik nových větších či menších partnerů. A především do děčínského basketu vstoupila jako titulární partner děčínská společnost ARMEX. To vše, plus velká reklama pro klub a město, nás utvrdilo v tom, že to byl krok správným směrem. Bez toho všeho by bylo téměř nemožné obhájit loňské stříbro.

Jak se určovala cena vstupného?

Cena vstupného není plácnutím do vody. Je to rozhodnutí vedení klubu po pečlivé úvaze. Vloni bylo jednotné vstupné 100 Kč. Letos je to 150 Kč. Jsem přesvědčený, že finále na zimním stadionu je především zážitek. Do divadla se, možná s vyjímkou dětských představení, za méně než 150 korun také nepodíváte. Spíš zaplatíte o dost víc. A podle mě je to tak v pořádku. V pořádku ale není, že sport se takhle u nás nevnímá. A přitom je to také divadlo. A jak dokáže být dramatické a skvělé! Jako další podstatnou věc vnímám, že je to podpora klubu. A pokud jsou fanoušci na svůj klub hrdí, věřím že jim neudělá problém dát o 50 korun víc než vloni.

Když se podívám jinam, tak například na Slovensku stála vstupenka na finále v Prievidzi 10 euro. A měli plno. V Brně ve finále volejbalové ligy mužů, které se hrálo také na zimním stadionu a kam přišlo 3x okolo pěti tisíc fanoušků, bylo vstupné 250, 150 a 100 korun. Těch 100 bylo mimochodem pro držitele permanentek.

Je ještě nějaká změna oproti loňsku?

Určitě a právě ta, že letos zaplatí držitelé permanentních vstupenek 50 korun, kdežto vloni měli vstup zdarma. Důvod je jediný, pomoc klubu. Beru to jako sounáležitost s klubem, který se snaží v rámci možností se svými fanoušky žít. Sdílíme s nimi výhry i prohry. A za poslední dva roky bylo těch výher mnohem víc než proher. My v klubu věříme, že to pochopí a nebudou s tím mít problém. Za padesátikorunu navíc dostanou skvělý zážitek. To si myslím, že za to stojí. Je celkem běžné, například v hokeji, že permanentní vstupenky platí na základní část a na play off se platí znovu. To u nás není. A když nepočítám finále, ten kdo si koupil před sezonou permanentku, ušetřil na vstupném už teď víc než 40%. A to už je výrazná úspora.

A pokud by i přes to měl někdo pocit, že to není fér?

Pro všechny, kteří by s tím měli z jakéhokoli důvodu problém nabízím, ať se mi ozvou na moji e-mailovu adresu (naleznou ji na našich webových stránkách) a já jim výměnou za jejich permanentku předám volnou vstupenku. V případě 4. utkání jim dám rád další. To je fér, ne?

Je ještě něco, co by chtěl klub vzkázat fanouškům před finálovou sérií?                     

Jsme klub, který se snaží být vždy otevřený. Hlavně ke svým fanouškům. A to se nám vyplácí. Oni nám to vrací tou nejlepší atmosférou, jakou jde u nás na basketu zažít. Ta symbióza tady funguje! Proto bychom neradi, aby cítili nějakou křivdu. Třeba proto, že jdeme hrát finále na zimák. Ty hlavní důvody jsem už jmenoval. Navíc to bereme jako odměnu pro hráče. Pro každého je skvělé hrát před co nejvíc lidmi. A věřte mi, hráči chtějí hrát na zimáku a strašně se na to těší! Celou sezonu to měli jako svoji vlastní motivaci se tam vrátit. Basket a sport obecně se na této úrovni hraje hlavně pro fanoušky. Tak proč neumožnit finále co největšímu počtu lidí? Obzvlášť, když ARMEX Sportcentrum je pro tyhle účely výrazně kapacitně limitováno. Jistě, slyšíme hlasy, že se připravujeme o domácí prostředí. Není to pravda. Pokud přijde znovu takový „kotel“, jako byl vloni, budeme DOMA!

Zdroj: www.bkdecin.cz