Rubriky
Turisti Zprávy

Rozhledna na Děčínském Sněžníku je zavřená. Do září se bude opravovat

sneznik_alesoVýhledy z kamenné rozhledny na Děčínském Sněžníku do okolní krajiny musí turisté a výletníci až do konce září oželet. Oblíbená turistická atrakce je totiž zavřená kvůli nutným opravám.

„Na rozhledně není možné pracovat mimo sezonu. Jsou tu pro stavební činnost nepříznivé klimatické podmínky, silně tu fouká, vanou sem větry až od Baltského moře,“ vysvětlil jílovský starosta Miroslav Kalvas, proč musí dojít k renovaci objektu v letních měsících.

Město, jemuž rozhledna patří, musí mimo jiné opravit ochoz, přes který do věže zatéká. Opravy budou stát 2,7 milionu korun.

„Dva a půl milionu jde z našeho rozpočtu, jsou v tom i peníze, které jsme získali ze vstupného a z pronájmu antén umístěných na věži. Dvousettisícovou dotací pak přispělo ministerstvo kultury,“ dodal starosta.

Oprav se dočká i schodiště
Rozhledna dostane i nové vnitřní omítky, vstupní dveře, balkony i okna a zbude i na opravy schodiště ve věži.

„Už loni jsme investovali tři sta tisíc korun do vstupních portálů do podzemí rozhledny, ještě o rok dříve milion do spodní podesty věže,“ připomněl starosta (psali jsme o tom zde).

I když se turisté letos na věž nedostanou, mohou k pohledu do okolí využít nedalekou Drážďanskou vyhlídku. Z ní jsou vidět Lužické hory i Českosaské Švýcarsko a za dobrého počasí na severozápadě i Drážďany.

Rozhledna měla v minulosti už jednou namále. V 80. letech minulého století se uvažovalo o jejím zboření. K tomu však naštěstí nedošlo a i díky následné rekonstrukci se podařilo uchovat její originální vzhled z 19. století.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: aleso