Rubriky
Sport Zprávy

Divácký rekord sice nepadl, ale v Děčíně se opět konal svátek basketbalu!

Obaknbl-2-zapas-finale-play-off-bk-armex-decin---cez-basketball-nymburk-Foto Ludek Cerny_Princip týmy nastoupily ve stejném složení jako v Zápase 1. Děčínskému celku chyběl podkošový trojlístek Jakub Houška (zranění), Robert Landa, Nathan Carter (oba nemoc) a také křídelník Lukáš Bažant, jenž má potíže s kotníkem. Naopak Nymburk přijel na sever Čech v kompletním složení.

Základní sestavy:
Děčín – Šiška, Vyoral, Stria, Pomikálek, Jelínek
Nymburk – Welsch, Sant-Roos, Hruban, Benda, Vaughn

Již při nástupu děčínských borců z šatny na kurt před zápasem byla z plnících se tribun cítit elektrizující atmosféra, která orámovala celé utkání a vyvrcholila závěrečným téměř dvouminutovým potleskem ve stoje! Ještě před úvodním hvizdem zazněla česká státní hymna z úst vítězky Česko Slovenské Superstar 2013 a děčínské rodačky Sabiny Křovákové. Jako bonus navíc při trojce Jirky Jelínka, která byla prvním bodovým zářezem Děčína v zápase, zvedli fanoušci nad hlavu kartony v modré a bílé barvě, čímž vytvořili krásné choreo.

Průběh zápasu:
Začátek mače byl vyrovnaný a ani jednomu ze soupeřů se příliš nedařilo na útočné polovině. Od stavu 5:5 ovšem na hřišti začali hrát výrazně prim Středočeši, kteří zbytek úvodní periody ovládli 16:2 a po úvodním hracím období tak na tabuli svítil stav 7:21. Na začátku druhé desetiminutovky se ovšem obraz hry proměnil, svěřenci Pavla Budínského dostali soupeře pod tlak a zásluhou šňůry 9:0 korunované úspěšným nájezdem Luboše Strii se na konci 14. minuty přitáhli na 16:21. Ještě více snížit manko či otočit průběžný stav se však borcům v bílých dresech nepodařilo – a naopak to byli Welsch a spol., kdo ovládl zbytek prvního poločasu. Do kabin si tak nakonec díky vydařenému závěru úvodní dvacetiminutovky odnesli Nymburští osmnáctibodový náskok – 23:41.

Průběh druhé půle byl vesměs podobný jako v první. Děčínskému celku se podařilo v některých sekvencích utkání něco ze svého manka umazat, ovšem svěřenci kouče Ginzburga vždy záhy poodskočili a pohodlný náskok si bez větších obtíží hlídali. Do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se šlo za stavu 42:67. Děčínští, kterým postupem zápasu začaly docházet „baterky“, se ovšem nevzdávali a dokázali se i v okleštěné sestavě před úžasnými fanoušky vyhecovat k výkonu na hranici svých možností. Nymburk nakonec zvítězil 91:63 a ve finálové sérii tak vede již 2:0 na zápasy.

Jak již bylo zmíněno, i přes konečnou porážku o 28 bodů si hráči BK ARMEX Děčín vysloužili obrovské ovace a ještě dlouho po utkání se s fans loučili a děkovali jim, až to chvílemi vypadalo, že vítězem zápasu jsou právě domácí. Téměř čtyři tisícovky lidí tak viděly představení, které se opět do historie děčínského basketbalu zapíše zlatým písmem!

Body: Jelínek 13 (8 doskoků a 5 ztrát), Šiška 10 (6 doskoků), Vyoral 10 (9 získaných faulů a 4 asistence), Pomikálek 9 (8 doskoků), Kroutil 9, Ježek 8 (6 doskoků a 5 ztrát), Stria a Musel po 2 – Hruban 21 (6 plusových faulů a 5 ztrát; trojky trojky 3/2; validita 25), Sant-Roos 15 (9 doskoků, 5 asistencí i zisků; užitečnost 25), Dixon 14 (4 asistence; trojky 6/3), Randle 11 (trojky 3/2), Peterka 9 (trojky 2/2), Jagodič 7, Kříž 4 (6 doskoků), Benda a Welsch po 4, De Zeeuw 2; střelba 3 b.: 28/3 – 23/10; střelba 2 b.: 38/21 – 32/15; TH: 17/12 – 38/31; doskoky: 38:37 (útočné 12:6); chyby: 29:21; ztráty: 21:15; asistence: 15:19; týmová efektivita: 48:118; počet diváků: 3850; nejlepší hráč utkání: Vojtěch Hruban (Nymburk).

Názory trenérů po utkání:
Ronen Ginzburg (trenér ČEZ Basketball Nymburk):
„Oceňuji úžasnou atmosféru, která v této aréně panovala. Přál bych si, aby v celé České republice byla podobná kulisa. Jak jsem říkal už po minulém zápase, je samozřejmě těžké hrát proti rozdílu kvality. Ale Děčín hrál dnes skvělý zápas, bylo to úplně jiné utkání než to první. Můj tým nezačal nic moc, ale po několika minutách začal kontrolovat hru hlavně na obranné polovině. Gratuluji managementu a celému klubu Děčína za atmosféru i finále.“

Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „Gratuluji Nymburku k druhé výhře. Já myslím, že není sporu o tom, že čelíme skutečně skvělému týmu, který hraje velmi dobrý basketbal a dneska zaslouženě vyhrál, protože byl o těch 28 bodů lepší. Nicméně my jsme chtěli ty nůžky prvního utkání víc zavřít, než aby se víc otevřeli, nechtěli jsme prohrát o 60 bodů. Chtěli jsme předvést úplně jiný výkon, a to si myslím, že se nám povedlo. Dneska jsme byli úplně jiným týmem, takovým, který prostě chtěl ze sebe vyždímat, co se dá. Hrál s energií, nebojácností a myslím, že jsme byli týmem s úplně jinou tváří, za což bych chtěl svým hráčům moc poděkovat. Pravdou je, že neuvěřitelnou energii do nás dostali naši fanoušci, kteří vytvořili neskutečnou kulisu. Je to další zážitek po tom loňském finále, který si myslím zanechá stopy v hlavách většiny lidí, kteří tady byli, ať fandili Děčínu, nebo Nymburku.

Ale za mě – je velmi těžké hrát někdy s jedním pivotem, někdy s Ríšou Muselem na pětce proti fyzičtějším hráčům. Každopádně my jsme ale dneska líp kombinovali, měli jsme lepší pohyb, nohy nám lépe fungovaly, obrana byla celkem solidní, ale nepadaly nám střely z dlouhé vzdálenosti. Škoda že jsme neproměňovali některé otevřené střely z dálky, myslím, že bychom byli pořád víc na dostřel. Bylo vidět, že hráči chtějí předvést to nejlepší ze sebe, aby taky ne před takovou báječnou kulisou. I když jsme hráli někdy v absurdních sestavách, tak jsme to odehráli s velkou ctí a já bych chtěl smeknout před všemi lidmi, co dneska přišli na basketbal. Hluboká poklona za to, co se dneska v Děčíně odehrálo, je to jednoznačně nejlepší atmosféra v republice! Děčín je v tomhle specifický a znovu dokázal, že se umí na takový svátek připravit a užít si ho. Kdyby někdo přišel po zápase do haly, tak má pocit, že Děčín dneska vyhrál. Kluci si to zasloužili za to, co tam dneska předvedli.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip