Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyloupili Folimanku a opět si zahrají semifinále Kooperativa NBL!

13042012---usk-praha_18USK Praha vs BK Armex Děčín – 62:66 (12:16, 32:32, 50:45)
Oba týmy nastoupily opět ve stejném složení jako v předchozích mačích série. Pražané byli kompletní, naopak děčínský kouč postrádal dva zraněné borce, a to křídelníka Tomáše Pomikálka a pivota Jakuba Houšku.

Základní sestavy:
USK – Křivánek, Michal Mareš, Bohačík, Alič, Josipovič
Děčín – Vyoral, Stria, Ježek, Bažant, Landa

Průběh utkání:
Válečníci vstoupili do zápasu velmi dobře a brzy se ujali vedení 0:8, konkrétně v polovině 4. minuty po trojce Roberta Landy. Svěřence Pavla Budínského i v dalším průběhu úvodní periody zdobila především pevná „defe“, kterou podpořili i produktivním útokem – a na startu 7.minuty se díky tomu dostali do dvouciferného vedení po dalekonosné trojce Lukáše Bažanta o desku – 4:16. Závěr prvního hracího období ovšem vyšel mnohem lépe Sovám, které začaly nacházet skuliny v obraně Děčína a díky závěrečné šňůře 8:0 se přitáhly na rozdíl čtyř punktů – 12:16. Od této chvíle se poměr sil na kurtu srovnal a v průběhu druhé periody se oba soupeři střídali v průběžném vedení, ani jednomu týmu se nepodařilo výrazněji odskočit. Tomu odpovídalo i poločasové skóre – 32:32.

Totožný průběh mělo utkání i po návratu obou týmů ze šaten. Po většinu třetí desetiminutovky se v mírném vedení udržovali Pražané, a jakmile se Tomáš Vyoral a spol. docvakli, domácí opět o něco poodskočili. Tečku za třetí čtvrtinou nakonec udělal nájezdem Admir Alič, zásluhou čehož se do poslední čtvrtiny řádné hrací doby šlo za stavu 50:45.

Ve čtvrté periodě svěřenci Pavla Budínského opět zpřesnili obrannou hru a začali domácím dělat více problémů i na druhé polovině hřiště. Po delší časové prodlevě se Děčínští dostali opět do vedení, a to v závěru 36.minuty po dvou šestkách Roberta Landy na 54:56, ovšem neudrželi ho dlouho – a tak se na Folimance strhla přetahovaná o každý bod. Z ní nakonec vyšli lépe Válečníci, jejichž výhru pečetil čtyři vteřiny před závěrečnou sirénou dvěma úspěšnými trestnými hody Tomáš Vyoral. A následovat již mohly oslavy s početnou a opět skvěle fandící skupinou válečnických tifosi!

Díky vítězství 66:62 si tak děčínští hráči zajistili postup do semifinále Kooperativa NBL, když celkově čtvrtfinálovou sérii proti USK Praha ovládli 3:1 na zápasy. Stejně jako v loňské sezoně vyzvou hráči BK ARMEX Děčín v semifinále KNBL Ariete Prostějov.

Body: Michal Mareš 18 (8 doskoků; dvojky 8/7; validita 24), Bohačík 16 (8 plusových faulů a 5 doskoků), Svoboda 7, Josipovič 4 (5 doskoků – 3 útočné), Grunt a Slavík po 4, Alič 3, Šafarčík 2 (5 asistencí), Feštr a Křivánek po 2 – Vyoral 20 (14 F+ → double-double; 5 asistencí a 3 zisky; TH 11/10; efektivita 30!), Landa 12 (10 doskoků → double-double – 3 ofenzivní; 3 bloky; užitečnost 21), Bažant 9 (trojky 3/2), Stria 7 (trojky 4/2), Šiška 4 (4 ztráty), Ježek, Jelínek a Carter po 4, Kroutil 2; střelba 3 b.: 16/2 – 21/7; střelba 2 b.: 33/19 – 31/13; TH: 25/18 – 25/19; doskoky: 39:24 (útočné 9:3); chyby: 28:25; ztráty: 19:11; asistence: 10:9; týmová efektivita: 59:68; počet diváků: 1242.

Technická chyba: 32. minuta Tomáš Vyoral (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín):
„Na úvod bych chtěl pogratulovat trenérovi a jeho týmu k velmi pěkné fyzické a náročné sérii. O to víc si já cením postupu. My jsme do té série vstoupili s velkými zdravotními obtížemi. Při absenci Houšky a Pomikálka jsme věděli, že USK bude cítit šanci – a taky ji cítilo. Proto si vážíme toho, že jsme přetlačili nejlepší obranný tým. Konkrétně v dnešním utkání už bylo vidět, že se všem aktérům dostalo do hlavy. Z jedné strany, že se hraje o konec sezony, a z druhé, že se hraje o postup. My jsme do něj vstoupili mnohem lépe, úvod byl takový, jako jsme si přáli. Z různých důvodů jsme za stavu +12 bodů hráli příliš bázlivě místo toho, abychom navýšili skóre. Takže USK se vrátilo a poločas byl vyrovnaný. V tom druhém bylo otázkou času, jakým způsobem vezmou někteří odpovědnost na sebe. Pořád jsme věřili, i když jsme byli v úvodu 4. čtvrtiny obalení fauly a trošku jsme museli improvizovat v sestavě. Nicméně, i když jsme prohrávali o 6 bodů, tak jsme se závěrečným vzepětím a tím, že jsme trefili důležité koše, dostali na dostřel. Pak myslím, že poslední 1,5 minuty to byla otázka každé pozice a toho, jestli budeme ve vedení my nebo USK. Naštěstí jsme byli vpředu my. O konečném výsledku rozhodl Robert Landa, když získal odražený míč. Byl faul, proměnili jsme šestky a dostali se na +4. V utkání jsme zemřeli. Pro mě je to skvělé vítězství, jedno z těch nejcennějších z nějaké série. Za mě jsme moc rádi, že budeme hrát mezi nejlepšími čtyřmi týmy o medaile, stejně jako v ČP. Musíme se dát dohromady a nastavit si hlavu. Ještě jednou gratuluji USK, kéž by tady byla taková atmosféra každý zápas. Kéž by ty lidi chodili, to skutečně člověka baví. To je výborná záležitost. My jsme na to doma samozřejmě zvyklí – a já tady poděkuji Michalovi, že to takhle dotáhl.“

Mirsad Alilovič (kouč USK Praha): „Gratuluji Děčínu i trenérovi k výhře. Tato série byla velmi vyrovnaná, tvrdá, ale určitě zajímavá. Přeju jim vše nejlepší v semifinále. Postup si zasloužili, ale bude to pro ně ještě boj. Pokud budou hrát takto i dál, nemám o ně strach. V obraně jsme byli téměř po celé utkání koncentrovaní. To byla jediná naše šance, jak porazit Děčín. V koncovce rozhodly dva naše útoky, protože jsme měli míč v našich rukou. Jak už jsem řekl, velká utkání rozhodují malé detaily – a tak tomu bylo i dnes. Co se týče našeho útoku, nešlo to příliš plynule. Chyběl větší pohyb míče a rozpohybování soupeře. A pokud se k tomu přidá devatenáct ztrát, hraje se rozhodující utkání těžko. Na druhé straně Děčín rozhodl hrou 1 na 1 a sebevědomím. Dali jsme jim příliš mnoho košů s faulem v posledních třech minutách. Malé věci rozhodují. Řekl jsme hráčům v šatně, že celé play-off opravdu nevěřili, že Děčín mohou porazit. Po tomto utkání teprve začali věřit, protože už ví, jak byli blízko, ale to už je pozdě. Je to pro nás všechny skvělé poučení, jak hrát vyrovnané utkání. Chci využít této příležitosti, protože je to poslední utkání sezony, abych poděkoval celému klubu. Ať už to byli fanoušci, prezident klubu, manažeři, trenéři, fyzioterapeuti, doktoři, kondiční a všem, kdo se na letošní sezoně podíleli. Měli jsme skvělé podmínky a mohli se věnovat pouze basketbalu.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta