Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v tuhé bitvě vydřeli první bod v sérii proti USK Praha

13042012---usk-praha_18Děčínský kouč nemohl v utkání počítat se zraněným tandemem Jakub Houška (pivot) – Tomáš Pomikálek (křídlo). Pražané naopak přicestovali na sever Čech v kompletním složení.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Carter, Jelínek
USK– Křivánek, Michal Mareš, Bohačík, Alič, Josipovič

Průběh zápasu:
Před úvodním rozskokem se držela minuta ticha za ve středu 6. dubna zesnulého Josefa Tomse, mistra Evropy z roku 1946. Hráči obou týmů navíc do zápasu nastoupili s černými páskami na dresech. Po tomto aktu se na kurtu od úvodních vteřin odehrával boj o každý centimert a jasný prim hrály obrany před nějakými útočnými manévry. Tento fakt dokládá i průběžné skóre, které ještě na startu 6. minuty svítilo na tabuli – 4:2. Více střelecky se v dalším průběhu úvodního kvartálu dařilo hostům, kteří si vypracovali až šestibodový náskok, jenž platil také po skončení úvodní periody – 8:14. Do druhé desetiminutovky ovšem jako by vstoupil úplně obměněný domácí tým, jehož hru výrazně pozvedli hráči příchozí z lavičky.

Ve druhé periodě děčínští hráči opanovali dění na kurtu, což jen dokládá šňůra 14:2, kdy od stavu 22:20 pláchli svému sokovi až na rozdíl čtrnácti punktů, konkrétně na startu poslední minuty úvodní půle po „and onu“ Šimona Ježka to bylo 36:22. Po první půli, za níž udělala tečku Feštrova trojka, nakonec platil stav 38:26.

Po změně stran Bohačík a spol. nepustili svěřence Pavla Budínského do většího trháku a po většinu tohoto herního období osciloval děčínský náskok okolo desetibodové hranice. Nejvyšší vedení, kterého domácí dosáhli, bylo třináctibodové. Do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se však nakonec šlo za stavu 53:45 a tento stav dával tušit, že dění v ARMEX Sportcentru může být ještě velmi zajímavé, což se také záhy potvrdilo.

V této sekvenci hry hráli Pražané s velkou chutí a energií a ze svého manka postupně umazávali, navíc soupeř využil i hluššího střeleckého období borců v bílých dresech. Z této kombinace se urodil dokonce zvrat ve skóre, když v polovině 35. prohnal síťkou trojku Feštr a bylo to 55:56. Stejnou mincí ovšem záhy odpověděl Luboš Stria a dalším pěti punkty v řadě se Děčínští odpoutali na sedmibodový rozdíl, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Válečníci si tak před svými skvělými fans připsali výhru 68:58, díky níž se ujali ve čtvrtfinálové sérii proti USK Praha vedení 1:0 na zápasy.

Body: Carter 13, Jelínek 11, Vyoral 9 (7 doskoků a 5 získaných faulů), Landa 9 (5 doskoků i plusových faulů; užitečnost 18), Ježek 9 (trojky 2/2), Kroutil 5 (4 asistence), Stria a Bažant po 5, Šiška 2 – Grunt 9 (8 doskoků), Feštr 9 (trojky 4/3), Josipovič 9, Alič 8 (trojky 4/2), Slavík 7, Michal Mareš a Šafarčík po 6, Bohačík 4; střelba 3 b.: 28/9 – 16/6; střelba 2 b.: 30/12 – 37/16; TH: 22/17 – 10/8; doskoky: 33:37 (útočné 9:8); chyby: 16:24; ztráty: 7:15; asistence: 14:14; týmová efektivita: 93:57; počet diváků: 1080; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Mirsad Alilovič (trenér USK Praha):
„Gratuluji Děčínu k vítězství i za předváděnou hru. Hrál s velkým nadšením a úsilím. My jsme měli problémy s útokem, někteří hráči to chtěli v útoku tlačit moc na sílu a neměli dobrý výběr střeleckých pozic, což způsobilo problémy, které nakonec vedly k tomu, že jsme tady prohráli. Především v prvním poločase jsem nebyl spokojený, bylo to také dobrou obranou Děčína. Ve druhé půli se mi pomocí střídání a různých rotací povedlo najít pětici hráčů, která hrála dobře a dotáhla Děčín. Aspoň malou naději na otočení zápasu jsem viděl v okamžiku, kdy jsme šli do jednobodového vedení. Ale špatné odstavování a z toho plynoucí body způsobily vítězství Děčína.“

Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Že to bude tuhý boj, to myslím první utkání ukázalo jednoznačně. My jsme do zápasu nevstoupili dobře, poněvadž především v útoku jsme moc ,jančili´, měli jsme taky špatnou selekci střel a někteří hráči špatně četli hru. Také nám absolutně chyběl pohyb míče. Bylo to takové oťukávání, první čtvrtina skončila 8:14 a na některých hráčích bylo vidět trochu rozpačitosti, protože jsme měli trojky 6/0, v obraně jsme udělali nějaké drobné chyby, dostali jsme tři trojky a zaslouženě jsme prohrávali. Co se ale povedlo, je příchod náhradníků z lavičky, kteří začali víc pohybovat míčem, začali lépe spolupracovat a především Robert Landa přinesl tu přidanou hodnotu, hlavně v obraně i v aktivitě na doskoku. Načež my jsme dali za druhou čtvrtinu 30 bodů, což je oproti té první úplně rozdíl a dostali jsme se do poločasového vedení.

Přečkali jsme první kritický moment, tedy první čtvrtinu. Když už to vypadalo, že bychom mohli jít do většího trháku, tak USK se ale logicky drželo na dostřel a našimi mentálními chybami jsme jim umožnili vrátit se a jít dokonce o bod přes nás. Ale pak jsme se zase některými situacemi a šťastnými koši dostali zpět do vedení. Zápas ukázal všechny atributy, které play-off utkání má: fyzično i agresivitu a myslím, že se muselo líbit. Při absenci Pomikálka s Houškou u některých hráčů vítězila více sebeprezentace nad taktikou. To nejpodstatnější je, že jsme vyhráli a máme první bod, za což jsme moc rádi. Čeká nás zápas číslo dvě a musíme se na něj lépe připravit.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta