Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci urvali před svými fans druhou výhru v sérii a mají první mečbol!

usk_prahaBK Armex Děčín vs USK Praha – 78:66 (26:15, 45:30, 64:44)
Děčínskému celku chybělo v utkání zraněné duo Tomáš Pomikálek (křídlo) – Jakub Houška (pivot). Pražané přijeli na sever Čech v kompletním složení.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Ježek, Bažant, Landa
USK – Křivánek, Michal Mareš, Bohačík, Alič, Josipovič

Průběh zápasu:
Válečníky nastartoval v úvodu mače šesti body v řadě power forward Robert Landa a svým výborným vstupem jako kdyby „nakazil“ i všechny své spoluhráče. Svěřence Pavla Budínského zdobila v úvodní periodě pestrá kombinační hra a vysoká produktivita, díky níž se domácí dostali v polovině 9. minuty po trojce Filipa Kroutila již do šestnáctibodového vedení – 26:10. Hosté sice pěti body v řadě své manko v závěru prvního hracího období stáhli, ale na začátku druhé si třetí a záhy i čtvrtý faul udělalo hostující křídlo či menší pivot Jiří Slavík – a poté to byli opět borci v bílých dresech, kdo na kurtu diktoval tempo hry. Děčínský náskok se postupně vyšplhal až na osmnáct punktů, konkrétně na startu 17. po trojce Jirky Jelínka na 39:21. V závěru úvodního poločasu sice hosté svou ztrátu korigovali až na 12 bodů, ale trojkou s klaksonem určil Tomáš Vyoral poločasový stav na 45:30.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili Děčínští opět velmi koncentrovaně a před výbornou kulisou téměř vyprodaného ARMEX Sportcentra začali svůj náskok opět navyšovat. Nejvyššího rozdílu ve skóre (ve třetí čtvrtině i utkání celkově) bylo dosaženo na konci 26., kdy po trojce s faulem v podání T-Vyorala svítil na tabuli stav 60:34. Do závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby se nakonec šlo za průběžného skóre 64:44, ale byly to Sovy, kdo v této sekvenci hry měl na kurtu navrch. Pražané ve čtvrtém kvartálu výrazně zlepšili produktivitu, z čehož vytěžili snížení až na rozdíl jedenácti punktů, konkrétně na začátku 38. po trojce Michala Mareše to bylo 71:60. Pod dvoumístný rozdíl ve skóre se ovšem hosté nedostali – a když Šimon Ježek odpoutal pěti body v řadě děčínský tým minutu a 40 vteřin před koncem na 76:62, nebylo o vítězi nejmenších pochyb. Válečníci se tak díky výhře 78:66 ujali v sérii vedení 2:1 na zápasy a ve středu na Folimance budou mít šanci vybojovat opět postup do semifinále Kooperativa NBL.

Body: Vyoral 22 (7 asistencí i získaných faulů; z pole 11/7, trojky 6/3; TH 6/5; užitečnost 29), Bažant 18 (5 doskoků; z pole 8/7, dvojky 5/5; validita 21), Landa 10, Ježek 8 (trojky 2/2), Jelínek 7, Kroutil 6 (trojky 3/2), Stria 5, Šiška 2 – Josipovič 16 (8 doskoků – 4 útočné; 6 ztrát; dvojky 10/8), Bohačík 12 (7 doskoků i plusových faulů; efektivita 19), Michal Mareš 10, Šafarčík 9 (5 asistencí), Feštr 8 (trojky 3/2), Slavík 5, Křivánek, Svoboda a Alič po 2; střelba 3 b.: 24/12 (50%) – 17/7; střelba 2 b.: 24/15 – 35/18; TH: 14/12 – 16/9; doskoky: 25:25 (útočné 3:8); chyby: 25:18; ztráty: 17:16; asistence: 16:18; týmová efektivita: 80:74; počet diváků: 1180; nejlepší hráč utkání: Lukáš Bažant (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Mirsad Alilovič (trenér USK Praha):
„Gratuluji trenérovi a týmu Děčína k vítězství. Tohle je styl, kterým se mělo hrát takové utkání. Hned od začátku byl silný a intenzivní přístup. My jsme měli problémy hned od první minuty v obraně i v útoku. Náš výkon byl takový ospalý, jako kdyby se hrálo o půlnoci. V obraně jsme byli všude pomalu a pozdě, v útoku jsme se s tím nepopasovali dobře. Tam jsem viděl velký rozdíl v obou týmech. Dnes nebylo pochyb o tom, kdo toto utkání vyhraje. Nyní se musíme dát dohromady a poučit se z tohoto zápasu, a to jak do dalšího utkání, tak do budoucna.“

Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. My jsme dnes předvedli hrdý, kolektivní a kvalitní výkon, alespoň prvních třicet minut. Věděli jsme, že je řada na nás, samozřejmě porážka v Praze nás zalarmovala. A přesto že nejsme v optimální situaci ohledně zdravotního stavu, tak všichni ze sebe vydali maximum. Rozhodl náš dobrý vstup do utkání, kdy nás nastartoval Robert Landa. A přidali se k němu další hráči, mluvili jsme o tom, že potřebujeme výkon všech hráčů, ne jenom některých. V prvním poločase jsme velmi dobře bránili, až na nějaké drobnosti, navíc jsme nastříleli 45 bodů, takže oproti utkání v Praze jsme zlepšili produktivitu. A když jsme po třiceti minutách vedli o 20 bodů, tak už to vypadalo, že je o naší výhře jasno. Nakonec to tak i dopadlo, ale poslední čtvrtina z naší strany nebyla tak dobrá. Tam jsme zvolnili v koncentraci, dělali jsme hloupé ztráty a dovolili jsme USK dát několik košů, aby výsledek zkorigovalo. Ale od začátku do konce jsme ani jednou neprohrávali, tak jsme si výhru dneska zasloužili. Jsem moc rád a děkuju hráčům za to, že jsme získali druhé vítězství. I my se musíme maximálně připravit na utkání číslo čtyři.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta