Rubriky
Zprávy

Odstranění sesuvu na D8 potrvá 2 měsíce. Zprovoznění dálnice nemá ohrozit

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoBagry a buldozery se v úterý zakously do tisíců kubíků zeminy, která před třemi lety zavalila rozestavěnou dálnici D8 u Dobkoviček nedaleko Lovosic. Práce na odstraňování sesuvu potrvají podle stavbařů dva měsíce a celkově přesáhnou 300 milionů korun.

Přes 200 metrů dlouhý a místy až 20 metrů vysoký pás zeminy zavalil těleso dálnice po vydatných deštích v létě roku 2013. Zavalený úsek byl přitom téměř hotový.

Teprve po odtěžení zhruba stovky tisíc kubíků hmoty bude patrné, zda a jak je poničené samotné těleso dálnice.

„Nějaké poškození tam ale s největší pravděpodobností bude,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

„Z diagnostiky pak zjistíme, jestli budeme dálnici v těchto místech opravovat, nebo ji budeme muset vybudovat znovu,“ dodal Rýdl.

Sesunutý materiál by měl z dálnice zmizet nejpozději do konce června. Prozatím míří do mezidepa, ŘSD jej pak podle potřeby využije na dalších místech stavby.

Provoz na autostrádě má začít před Vánocemi
Sanace svahu je rozdělená do dvou etap. První probíhala už loni a stroje při ní odtěžily 80 tisíc kubíků z vrchní části sesuvu pod lomem Dobkovičky a vytvořily odvodňovací systém, aby srážkové či spodní vody neohrožovaly stabilitu svahu.

„Horní část svahu také svou vahou zatěžovala spodní díl sesuvu. Odtěžením jsme snížili tlak a mohli jsme pracovat na pilotování a odvodňování svahu,“ upřesnil František Zukerstein z ŘSD.

Práce na odstraňování sesuvu podle stavbařů nijak neohrozí zprovoznění posledního úseku D8, k němuž má dojít ještě před letošními vánočními svátky.

„Mohu potvrdit, že ještě před Vánoci pustíme na dálnici veškerou dopravu. Stavbu samotnou budeme dokončovat až do léta 2017, ale půjde o takové práce, které nenaruší bezpečnost provozu,“ doplnil Rýdl.

Autor: Michal Dvořák
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: aleso