Rubriky
Sport Zprávy

I přes závěrečnou prohru ve Svitavách končí Válečníci podruhé za sebou po základní části na druhé příčce!

turi-svitavyBohemilk Tuři Svitavy vs BK Armex Děčín – 84:73 (27:21, 47:39, 71:50)
Svitavský kouč postrádal v sestavě zraněného rozehrávače Petra Andrese a také křídelníka Martina Vaňáka.

Děčínskému celku na východě Čech scházelo kvůli zranění podkošové duo Jakub Houška – Robert Landa a ze stejného důvodu také perimetrový tandem Luboš Stria – Tomáš Pomikálek. Poprvé po problémech se zánětem v lokti naopak do hry naskočil power forward Jiří Jelínek, jenž se hned po svém návratu stal top skórerem děčínské ekipy.

Základní sestavy:
Svitavy – Jones, Teplý, Bruinsma, Doaks, Barker
Děčín – Vyoral, Kroutil, Ježek, Bažant, Carter

Průběh utkání:
Po vyrovnaném začátku to byli Tuři, kteří převzali otěže zápasu do svých rukou. Domácí tým táhl střelecky především křídelník či menší pivot Evan Bruinsma, jenž dohromady nasázel 34 bodů. Již v průběhu úvodní periody se výběr kouče Petra dokázal odpoutat na dvouciferný (desetibodový) rozdíl. Po úvodní desetiminutovce však nakonec na tabuli svítil pro Děčín příznivější stav 27:21 a hned na startu druhé periody se Děčínští přitáhli až na tříbodový rozdíl. Poté ovšem začal opět úřadovat Bruinsma (zapsal hned 19 z úvodních 36 svitavských bodů), k němuž se posléze přidali i jeho spoluhráči – a když na přelomu 18. a 19. minuty prohnal síťkou dvě trojky v řadě Martin Bašta, vyhouplo se vedení Východočechů na 47:32. Závěr první dvacetiminutovky si však pod svá křídla vzal point guard Válečníků Tomáš Vyoral, po jehož sedmi bodech v řadě se šlo do kabin za stavu 47:39.

Do druhé půle naopak vkročili výtečně Doaks a spol., když šňůrou 10:0 se odpoutali na rozdíl osmnácti punktů a donutili děčínského kouče za stavu 57:39 k time-outu. Domácí celek třetí kvartál jednoznačně opanoval (jeho vedení se v průběhu třetí desetiminutovky vyhouplo až na 23 bodů) a celkově ji domácí vyhráli 24:11, takže do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se šlo za stavu 71:50. Ve čtvrté desetiminutovce děčínští hráči ze svého manka postupně dokázali umazávat, ale pod dvouciferný rozdíl ve skóre se nedostali. Tečku za utkáním nakonec udělala trefa Tomáše Gavendy, která určila konečný stav na 84:73.

Svitavy si tak díky výhře zajistily historicky první postup do play-off Kooperativa NBL a ve čtvrtfinále vyzvou obhájce titulu z Nymburka. Svěřenci Pavla Budínského s bilancí 30 výher a 11 porážek skončili podruhé za sebou na druhé příčce po základní části a ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů se střetnou s USK Praha.

Body: Bruinsma 34 (z pole 19/14, trojky 6/3; validita 36), Jones 13 (8 doskoků, 7 získaných faulů, 6 asistencí i zisků; užitečnost 30), Doaks 12 (15 doskoků → double-double – 6 útočných; 6 ztrát), Bašta 9 (trojky 6/3), Barker 6 (9 doskoků – 4 ofenzivní), Teplý 6, Špaček 4 – Jelínek 21 (trojky 8/3), Vyoral 14 (4 asistence a 5 ztrát; trojky 3/2), Carter 9, Bažant 8 (7 doskoků; trojky 4/2), Kroutil a Ježek po 7, Šiška 5 (7 doskoků), Gavenda 2; střelba 3 b.: 23/8 – 26/11 (42,3%); střelba 2 b.: 50/24 – 40/16; TH: 19/12 – 11/8; doskoky: 49:37 (útočné 17:8); chyby: 10:21; ztráty: 16:19; asistence: 17:11; týmová efektivita: 115:58; počet diváků: 620; nejlepší hráč utkání: Evan Bruinsma (Svitavy).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín):
„Předně gratuluji Standovi a klubu k postupu do play-off a také i k dnešní výhře. Já myslím, že karty byly jasně rozdány. Z domácích bylo cítit, že od začátku jdou za svým cílem. Byli velmi šťavnatí, přímočaří a agresivní v někteých soubojích, kde my jsme udělali několik takticko-technických chyb. Hlavně ve vymezeným území a pak i při krytí hráčů v dolním postavení, to se nám stalo osudným. S tou okleštěnou sestavou, i když jsme v prvním poločase ztráceli dvouciferně, tak nadějí byly tři střely Tomáše Vyorala do šatny. Chtěli jsme to utkání od druhého poločasu lépe uchopit. V okamžiku, když dal soupeř čtyři koše v řadě, zatímco my nikoliv, tak o osudu bylo jasno. Dneska jsme neměli tolik energie, byli jsme těžkopádnější a také jsme v některých pasážích hůře četli hru. Chyběl mi rytmus a změna hry. Za domácí byli tahouny Bruinsma a Jones, k nim se přidali i ostatní. Po odraženém míči jsme neměli parametry a výšku na to, abychom odstavili dopichující hráče jako Doakse a Barkera. Soupeř byl dneska lepší, proto vyhrál.”

Stanislav Petr (kouč BOHEMILK Tuři Svitavy): „Děkuji za gratulaci. Všichni víme, že Děčínu chyběli podkošoví hráči, my jsme na to zareagovali a chtěli jsme toho využít. My jsme chtěli na to osmé místo jít, ale víme, že nás čeká Nymburk a tři zápasy s ním. Víme, že Děčín je tým bojovníků – a když to bylo o 17-18 bodů, tak jsem věděl, že to nevypustí. My jsme lehkovážně ztráceli míče a najednou se ten náskok ztenčoval. Byli jsme celý zápas ve vedení, tak si myslím, že jsme si to vítězství zasloužili.”

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta