Rubriky
Zprávy

Dokončení dálnice D8 se blíží, u silnice E55 roste zájem o bydlení

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoDokončení dálnice D8 se dostává do finiše. Zároveň s tím se zvyšuje zájem o domy a parcely v obcích na dosavadní tranzitní trase E55. Dnes jsou tam ještě dlouhé šňůry aut, ale pravděpodobně už brzy v těchto místech zavládne ticho a klid.

Už jen devět měsíců dělí obyvatele Velemína od ráje na zemi, pokud se skutečně v prosinci konečně otevře poslední úsek dálnice D8 (psali jsme o tom zde). Už teď se proto o Velemín zajímají lidé, kteří by se tu chtěli usadit.

Obec s téměř 1 600 obyvateli se stala symbolem boje za rychlou dostavbu D8 přes České středohoří. Zdejší lidé se v roce 2010 dokonce odhodlali k blokádě silnice E55, po které pokračuje od Lovosic veškerá doprava z nedokončené autostrády.
„Termínů zprovoznění dálnice byla v minulosti celá řada. Dnes se hovoří o 16. prosinci a já věřím, že to je termín konečný,“ říká starosta Velemína Petr Křivánek.

Zatím ještě má Velemín, jímž denně projedou desetitisíce automobilů, k představě o ideálním bydlení daleko. Většina zdejších nemovitostí se přesto na realitních portálech dlouho neohřeje.

„Když se něco prodává, tak to majitele najde. Zastupitelé před týdnem schválili prodej posledních obecních pozemků určených pro výstavbu, nemáme už žádné,“ potvrzuje starosta.

Obec už připravila turistické stezky

I samotná obec se už několik let připravuje na vysněnou dobu po snížení dopravní zátěže. Ve spolupráci s Destinační agenturou České středohoří připravila turistické stezky po přírodních krásách a zajímavostech v okolí, revitalizoval se vrchol Milešovky.

„Turistický ruch se jednoznačně zvýšil, snad se to bude dařit i do budoucna,“ věří Křivánek. Právě zvýšený počet turistů by podle něj totiž mohl místním podnikatelům kompenzovat ztráty, jež jim po odklonu dopravy nastanou.

„Týká se to hlavně zdejší restaurace. Doufáme, že její majitel, jeden z největších zaměstnavatelů v obci, bude pokračovat, protože kuchyně je vyhlášená. Byli bychom neradi, kdyby se provoz omezoval,“ podotkl Křivánek.

Se stejnými problémy jako ve Velemíně se potýkají také lidé v nedaleké Bořislavi. I oni toužebně vyhlížejí zprovoznění posledního úseku dálnice.
„Každý dům v sousedství silnice je poškozený. Ne všechny mají základy, navíc stojí na jílovém podloží, takže domy pracují,“ upozorňuje zdejší starosta Aleš Navara.

Také o Bořislav je velký zájem
V rámci zmírnění dopadů dopravy tu už před lety majitelé objektů u silnice dostali nová plastová okna. Na řadě z nich svítí nápis Na prodej, na rozdíl od Velemína ale v některých případech i mnoho měsíců.

„Zřejmě jsou ve špatném stavu nebo je cena nadhodnocená, takže je zatím nikdo nekupuje,“ poukazuje Navara. Také o Bořislav je ale poslední dva roky velký zájem.

„Každý týden se na nás někdo obrací s tím, zda tu jsou domy či pozemky na prodej, nebo že se chtějí podívat do územního plánu, jaké tu máme lokality k zástavbě,“ dodává.

Obec ale zatím další pozemky nenabízí, i když jich ještě několik vlastní. Nechává si je však jako rezervu.

Také v Bořislavi věří, že s útlumem dopravy bude přibývat turistů. „Doufáme, že na to zareagují i podnikatelé, takže tu vznikne restaurace, kde by se i vařilo,“ věří Navara.

Chotiměř bude mít autostrádu za humny
„Je nám ale jasné, že turismus s sebou přináší i negativní jevy, hlavně nepořádek. Už dnes se najdou lidé, kteří míjejí parkoviště a odstavují auta v lese pod Milešovkou,“ povzdychl si.

V poněkud jiné roli se po zprovoznění D8 ocitne Chotiměř. Autostrádu bude mít totiž za humny, jen pár stovek metrů od zdejších domů. Přesto se i tady na ni těší.

„Po otevření dálnice se tu jednoznačně sníží doprava, dnes si spousta lidí přes nás zkracuje cestu do Ústí,“ vysvětluje starosta Jiří Kotrba.

„Negativem může být zvýšená prašnost. V sousedních Dobkovičkách jsou na tom ale ještě hůř než my, jeden dům se tam ocitl téměř přímo pod dálničním mostem,“ dodal Kotrba.

Autor: Michal Dvořák
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: aleso.cz