Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci po velkém boji vydolovali v Praze výhru číslo 28 a míří za druhým místem!

usk-prahaUSK Praha vs BK Armex Děčín – 63:64 (22:11, 33:30, 45:40)
Pražané nastoupili do utkání proti Děčínu v kompletním složení. Naopak kouč Severočechů postrádal ze zdravotních důvodů podkošový tandem Jakub Houška – Jiří Jelínek.

Základní sestavy:
USK – Křivánek, Michal Mareš, Bohačík, Slavík, Josipovič
Děčín – Šiška, Kroutil, Stria, Pomikálek, Landa

Průběh zápasu:
Do zápasu 40. kola Kooperativa NBL na Folimance vstoupili mnohem lépe domácí hráči, kteří byli na startu mače (jinak bodově dietnějšího) velmi efektivní na útočné polovině a jasně kralovali pod oběma koši, kde využívali absence dvou děčínských pivotů. Náskok Sov se postupně vyšplhal až na dvoucifernou hodnotu a po úvodní periodě svítil na tabuli stav 22:11. Na startu druhé desetiminutovky se vedení USK vyšplhalo na 13 punktů, ale ve zbytku úvodní půle svěřenci Pavla Budínského vyztužili a zpevnili obranu, což jim přineslo kýžené ovoce. Válečníkům se dařilo ze svého manka postupně umazávat a do konce prvního poločasu stáhli svou ztrátu na tři body. Do kabin se nakonec šlo za stavu 33:30.

Po změně stran se děčínský tým snažil soupeře bodově docuknout, ale stále se mu to nedařilo a byl po většinu této sekvence hry o několik bodů zpět. Tento stav se nezměnil až do konce třetího kvartálu, po němž platil stav 45:40. V poslední čtvrtině řádné hrací doby se na kurtu odehrával lítý boj o každý míč – a tentokrát s tím rozdílem, že oproti předchozímu hernímu období se tentokrát již Ondřej Šiška a spol. přes soupeře dokázali dostat.

Na přelomu 37. a 38. minuty se Děčínští dostali poprvé v zápase do vedení, když po trefě Tomáše Vyorala z pole a následném rychlém kontru zakončeném Šimonem Ježkem zvrátili průběžný stav na 52:56. Borci v tmavých dresech se dokázali svému soupeři odpoutat až na rozdíl sedmi bodů, ale vysokoškoláci nevěšeli hlavy a v závěru špílu ještě zlobili. Svěřence kouče Budínského ovšem v závěru podržely úspěšné trestné hody a i díky nim si tak z metropole hlavního města odvezli výhru 64:63, díky níž si na druhé příčce stále drží od Prostějova odstup dvou vítězství.

Body: Michal Mareš 18, Josipovič 14 (8 doskoků – 4 útočné a 5 plusových faulů; užitečnost 21), Alič 9, Bohačík 8 (9 získaných faulů), Feštr a Šafarčík po 4, Křivánek 2 (4 asistence), Slavík 2 (7 doskoků), Grunt 2 – Pomikálek 18 (7 doskoků a 5 získaných faulů; validita 20), Šiška 13, Carter 7 (7 doskoků), Vyoral 7, Landa 5 (6 doskoků – 5 ofenzivních a 5 F+), Kroutil 5, Stria 4, Bažant 3, Ježek 2; střelba 3 b.: 20/4 – 23/4; střelba 2 b.: 39/20 – 33/18; TH: 15/11 – 20/16; doskoky: 40:33 (útočné 15:11); chyby: 22:18; ztráty: 14:9; asistence: 14:8; týmová efektivita: 64:69; počet diváků: 700; nejlepší hráč utkání: Tomáš Pomikálek (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Chtěl bych na úvod poděkovat svým hráčům a poblahopřát jim k výhře. Zároveň chci dát kredit USK za hru, kterou dnes hráli. Pro nás je to velmi cenná a důležitá výhra, a to ze dvou důvodů. Jednak proto, že bylo jasné, že USK bude chtít získat náš skalp obecně. To je jednoznačné, a asi si i říkali, že při absenci Houšky s Jelínkem je vyšší šance ho získat. Podle toho také vypadala první čtvrtina. V té jsme se hledali a hledali identitu, protože se teď nacházíme v trochu komplikované situaci. Na druhou stranu si myslím, že od druhé čtvrtiny jsme začali více věřit tomu, že tady dnes můžeme vyhrát. Poločasový výsledek nám dával sebedůvěru. Ve druhém poločase to bylo jako obvykle. Více destrukce, hodně fyzična a souboje. Oba týmy nebyly moc produktivní, ale my jsme zvládli celkem dobře koncovku, byť USK ještě pochopitelně zahrozilo do poslední vteřiny. Myslím, že ta trojka už byla pouze kosmeticky výsledková. O bod vyhrát v této sestavě na USK je velmi pěkné. Byl to velmi zajímavý zápas na obou stranách, fyzicky i herně.“

Mirsad Alilovič (kouč USK Praha): „Gratuluji trenérovi a jeho týmu k výhře. Tohle utkání se muselo divákům líbit. Hráli jsme velmi dobře skoro 36 minut. Ve velkém tempu, koncentraci a nasazení jak v útoku, tak v obraně. Drželi jsme se našeho plánu a herního systému. Poslední 4 minuty do konce jsme udělali čtyři zásadní chyby. Tři v obraně a jednu v útoku. Děčín tyto chyby potrestal – a to udělalo ten bodový rozdíl. Pak už si to utkání pohlídali. Řekl jsem všem hlavu vzhůru, musíme udělat vše, abychom je porazili příště. Základní část ještě nekončí.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta