Rubriky
Turisti Zprávy

Ústecký kraj letos poprvé objednal přímo pro turisty pět vlaků a jednu lodní linku

poseidon lodni doprava_alesoBěhem sezóny bude v Ústeckém kraji jezdit pro turisty pět železničních spojů a jedna lodní linka. Turistické linky si letos Ústecký kraj objednal poprvé. Loď nahradí původní Portu Bohemicu, která jezdila po Labi mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi.

Přehrajte si celý příspěvek

„Linka bude v provozu od konce března do konce října o víkendech. od centra ÚNL přes údolí Porta Bohemica až k nám do Litoměřic,“ vysvětluje ředitel destinační agentury České středohoří Luděk Jirman. Výhodou je podle něj jistota, že loď bude přes sezónu fungovat.

„Díky tomu se můžeme připravit na organizování akcí, které se tady v tom úseku řeky a to nejen v Litoměřicích konají.“

Díky pravidelné lodní lince by tak mohlo do města zavítat více turistů. „Spousta turistů přijíždějících do Litoměřic vyhledávala tu příležitost svézt se na Labi. Patří to samozřejmě k řece Labi a nejen k městu Litoměřice ale k celému Ústeckému kraji,“ říká starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč z ODS.

Turisté by se měli dostat do většiny míst v údolí řeky Labe

„V současnosti se finalizují smlouvy a mělo by to obsahovat několik zastávek tak aby se propojily oba břehy Labe a lidé mohli pokračovat i na kole nebo jako pěší turisté,“ doplňuje krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek z KSČM.

Ústecký kraj objedná vedle lodní linky ještě pět železničních turistických linek. Celkem zaplatí za sezónní dopravu zhruba 4,5 milionu korun.

„Měl by to být letos Kamenický motoráček, Středohořský motoráček, Doupovský motoráček, Zubrnický motoráček a Podřipský motoráček,“ vypočítává železniční linky Jindřich Franěk z ústeckého krajského úřadu. Turisté budou moci jezdit na krajské jízdenky.

„Pokud mají kartu, která platí v systému celokrajské jízdy, tak už nebudou nic platit a bude tam platit tarif, který platí všude v Ústeckém kraji,“ dodává Jindřich Franěk s tím, že podobný systém bude platit i pro jednorázové jízdenky.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever