Rubriky
Politika Zprávy

Primátorka jednala se zástupci ministerstva o změnách systému dávek na bydlení

primatorka_bydleniO připravovaných změnách systému vyplácení sociálních dávek určených na bydlení diskutovalo vedení města se zástupci Agentury pro sociální začleňování, úřadu práce a náměstkyní ministra pro lidská práva Martinou Štěpánkovou. Primátorka Děčína Marie Blažková kritizuje zejména to, že dávky často pokrývají přemrštěné nájemné v nemovitostech, které jsou stavebně, technicky a hygienicky naprosto nevyhovující.

„V současné době jsou možnosti úřadu práce velmi omezené. Úřad dávky vyplácí i přesto, že dům je v naprosto příšerném stavu. Typickou ukázkou jsou některé domy v ulici Krátká nebo v Boleticích. Jde nám o to, aby v těchto sporných případech mohl úřad práce nechat stav domu posoudit, a pokud bude nevyhovující, vyplácení dávek zastavit. Chceme tímto předejít devastaci domů, na které se pak vážou další problémy, které jsou pro okolí velmi obtěžující,“ uvedla na jednání děčínská primátorka Marie Blažková. Kromě systému vyplácení dávek bylo tématem jednání chování pronajímatelů nemovitostí v některých společenstvích vlastníků. V řadě měst dochází k situaci, kdy majitelé sice byty pronajímají za vysoké nájemné, neplatí ale nic do fondu oprava a za dodávky tepla nebo teplé vody. Náklady pak nesou ostatní vlastníci.

Náměstkyně Martina Štěpánková přislíbila pomoc při změnách potřebné legislativy, které by trh s nájemními byty určenými zejména pro jedince závislé na sociálních dávkách regulovala. „Máme připraven materiál s několika zásadními změnami. Stát musí jednoznačně lépe kontrolovat, komu jsou dávky vypláceny a za jakých okolností,“ vysvětlila náměstkyně Štěpánková.

V odpoledních hodinách pak náměstkyně s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Radkem Jiránkem v doprovodu primátorky navštívili některé problematické lokality města Děčín. Konkrétně šlo o ulici Krátkou a dva panelové domy v Boleticích. „ U Boletických domů je znát na dvou příkladech, kdy se majitel o dům stará a investuje do něj a kdy o stav domu nemá téměř žádný zájem a jde mu jen o příjem z nájemného. V tom druhém případě je nutné jeho byznys s pronajímáním zastavit nebo alespoň účinně omezit,“ dodala primátorka.

Zdroj: Magistrát města Děčín