Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – NH Ostrava

bk-decin-vs-nh-ostravaDo konce základní části tuzemské nejvyšší basketbalové soutěže zbývá děčínskému týmu odehrát čtyři zápasy. V prvních z těchto klání se svěřenci Pavla Budínského představí ve středu 23. března 2016 od 18 hodin na domácím kurtu proti týmu NH Ostrava.

S moravskoslezským sokem mají v letošním ročníku Kooperativa NBL Tomáš Vyoral a spol. kladnou bilanci dvou výher a jedné porážky. V úvodním měření sil v Bonver aréně zvítězili Válečníci o 11 bodů a následně v zápase číslo dvě ve své hale brali výhru po jednoznačné výhře o šestadvacet punktů. Setnout Děčín se družině kouče Medveckého povedlo na třetí pokus, kdy obměněný a posílený tým Ostravy vyhrál v dramatickém mači před svými fanoušky i televizními kamerami o dva body po prodloužení. Přesné výsledky i nejlepší střelce těchto utkání najdete v článku níže.

V tabulce od sebe oba soupeře dělí šest příček. Děčínským borcům patří druhé místo, kde mají aktuálně bilanci 28 vítězství ku devíti porážkám. V posledních dvou špílech dokázali navíc svěřenci Pavla Budínského bodovat naplno. Po domácí výhře nad Opavou brali dva body i v sobotu, kdy si z Folimanky i v okleštěné sestavě (bez pivotů Jakuba Houšky a Jirky Jelínka) odvezli výhru 64:63 (top skóreři DC: Pomikálek 18, Šiška 13, Vyoral a Carter po 7).

Naopak ostravský výběr – v čele s MVP Kooperativa NBL za měsíc únor Lukou Igrutinovičem – tíží nepříjemná šňůra tří porážek za sebou. Ostravané prohráli nejprve ve Svitavách (o 2 body), poté padli doma s Kolínem (o 5), třetí neúspěch přihodili v Brně, kde prohráli opět těsným rozdílem, 76:78, a čtvrtý zapsali v domácím prostředí proti obhájci titulu z Nymburka, jemuž podlehli 60:76 (nejlepší střelci NH: Bratčenkov 12, Číž a Oluič po 9).

V tabulce patří Ostravě aktuálně osmé, tedy poslední postupové místo do vyřazovacích bojů, a to díky bilanci 15 výher a 22 porážek. Na sedmé USK Praha ztrácejí Číž a spol. dvě výhry, naopak jich mají stejný počet jako deváté Svitavy (ty však mají o jednu prohru více).

V týmu Ostravy došlo v letošním ročníku k několika rošádám. Pro větší přehlednost je najdete vypsané v následujícím odstavci pod sebou.

Změny v týmu Ostravy v průběhu letošní sezony:
Příchody:
Luka Igrutinovič (rozehrávač), Milan Oluič (pivot), Pavel Novák (J. Hradec; křídlo), Jan Stehlík (návrat k profesionálnímu basketu; rozehrávač).
Odchody: Darian Hooker (rozehrávač/křídlo), Dwan Caldwell (křídlo/pivot).

Vzájemné zápasy v letošní sezoně Kooperativa NBL:
Ostrava – Děčín 56:67 (nejlepší střelci: Hooker 28, Bohačík 8 – Vyoral 20, Šiška 9)
Děčín – Ostrava 92:56 (Šiška 17, Pomikálek 15 – Kerr 14, Leczo 13)
Ostrava – Děčín 85:83 PP (Igrutinovič 27, Bohačík 21 – Šiška 20, Vyoral 18)

Top skóreři Nové huti v letošním ročníku KNBL:
Luka Igrutinovič – 17,1 bodu, 6 získaných faulů a 5 doskoků na zápas; střelba 3 b. 48,4% (190/92)
Adam Číž – 13,8 bodu, 5 asistencí i plusových faulů na utkání
Petr Bohačík – 13,6 bodu a 8 doskoků na zápas; střelba 2 b. 57,1% (233/133)

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta