Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk potvrdil svou dominanci a z Děčína si odváží jasnou výhru

nymburkBK Armex Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk – 62:100 (11:26, 30:46, 48:75)
Děčínský kouč nemohl v utkání využít služeb rozehrávače Tomáše Vyorala, kterého trápí problémy s kolenem. Nymburký celek přijel na sever Čech v „plné polní“ (do finální dvanáctky se tak tentokrát nedostalo duo mladíků: rozehrávač Theodor Dlugoš a křídelník Matěj Svoboda).

Základní sestavy:
Děčín – Šiška, Stria, Bažant, Jelínek, Houška
Nymburk – Welsch, Sant-Roos, Hruban, De Zeeuw, Benda

Průběh utkání:
Nymburští hráči nastoupili do utkání v obrovském tempu, od úvodního hvizdu jednoznačně diktovali tempo hry a dokazovali, kdo je na hřišti pánem. Z úvodního tlaku vytěžili svěřenci kouče Ginzburga brzké vedení 0:13. První body domácí družiny vsítil na začátku 5. minuty z čáry trestného hodu kapitán Jakub Houška. Hosté ovšem tahali i v dalším průběhu této periody za delší konec provazu a svůj náskok vyšponovali až na 17 bodů. První čtvrtinu nakonec na 11:26 uzavřel trojkou Filip Kroutil – a do druhé desetiminutovky vstoupili Válečníci také výborně, když zásluhou šňůry 7:0 se přitáhli na osmibodový rozdíl. Po oddechovém čase nymburského kormidelníka se ovšem bohužel zápas vrátil do starých kolejí. Jak se to projevilo ve skóre? Šňůrou Nymburka 0:14 a odskočením na dvaadvacet punktů, k tomu navíc soupeř velmi dobře bránil a tlačil děčínské hráče do těžkých pozic. Do konce úvodní půle ale Luboš Stria spol. přeci jen ze svého manka šest bodů umazali – do kabin se teda nakonec odcházelo za stavu 30:46.

Obhájce titulu zdobily v utkání proti vicemistrovi bodové šňůry. Jednu takovou – a to nejdrtivější v celém mači – předvedli Welsch a spol. i na startu druhé půle, kdy se po bodové sérii 0:18 odtrhli na více než třicetibodový rozdíl. Průběžný stav 30:64 ve 25. minutě vypadal hrozivě, ale tlak Nymburka dokázali děčínští borci v závěru třetího kvartálu utlumit. Tuto herní část uzavřela na 48:75 trojka top skórera domácích i celého zápasu Tomáše Pomikálka. Na začátku poslední čtvrtiny řádné hrací doby se Válečníci dokázali přitáhnout na rozdíl třiadvaceti bodů, ale zbytek utkání opět jednoznačně opanoval soupeř, který využíval širší rotace i přesné mušky na útočné polovině, kde dokázal potrestat každou, i sebemenší chybu domácího družiny. Dohrávku 14. kola KNBL tak nakonec Nymburk ovládl jednoznačně rozdílem osmatřiceti bodů 100:62 a udržel se tak na první pozici v tabulce.

Body: Pomikálek 20 (10 doskoků → double-double – 3 útočné; 5 získaných faulů a 4 zisky; užitečnost 29), Šiška 12 (trojky 4/3), Jakub Houška 10, Kroutil 6 (trojky 2/2), Carter 5, Ježek 4, Jelínek 3, Landa 2 – Hruban 16 (8 doskoků; z pole 8/7, trojky 3/2; užitečnost 22), Randle 15 (trojky 4/2), Dixon 15 (5 asistencí), Benda 12, Sant-Roos 11 (8 asistencí, 6 plusových faulů i doskoků a 5 zisků; validita 31), Welsch 9, Jagodič 8 (6 F+), Martin Peterka 7, De Zeeuw 3, Vaughn a Kříž po 2; střelba 3 b.: 26/8 – 16/8 (50%); střelba 2 b.: 32/12 – 44/28; TH: 19/14 – 26/20;doskoky: 31:36 (útočné 10:7); chyby: 26:23; ztráty: 28:18; asistence: 12:24; týmová efektivita: 47:138; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Howard Sant-Roos (Nymburk).

Názory trenérů po utkání:
Ronen Ginzburg (kouč ČEZ Basketball Nymburk): „Jeli jsme sem jako na místo, kde se těžko hraje. Vždycky se zde hraje složitě, je tady skvělá atmosféra a fandit chodí hodně lidí. Začali jsme dobře a soustředěně v obraně, Děčín minul několik otevřených střel. Důležitou věcí také bylo, že domácím chyběl rozehrávač Tomáš Vyoral, což si myslím, že byl velmi podstatný fakt. Před zápasem jsme se také bavili o útočném doskoku Děčína, což bylo vidět, že bylo důležité téma. Ale zápas jsme zvládli.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Gratuluju Nymburku k přesvědčivému vítězství. Kdybychom měli hodnotit tohle utkání a zanalyzovat hru, tak bychom popsali asi tak tři role toaletního papíru. Pokud to mám zkrátit, tak myslím, že už v páté minutě bylo jasné, jakým způsobem se utkání bude odvíjet. My jsme nastoupili s příliš velkým respektem. Hrát s Nymburkem bez Tomáše Vyorala je samozřejmě dvojnásobně složitější, nicméně jsme chtěli hrát s nějakou sympatií a svojí tváří. Celkově si myslím, že se to stalo, na druhou stranu musím říct, že ve všech aspektech hry to bylo o úroveň nebo dvě výš. Rychlost, důraz, čtení hry, zakončování, to je bez diskuzí – Nymburk jednoznačně ukázal, proč si umí nastavit hlavu na takovéhle zápasy.

Pro nás může být ctí, že již poněkolikáté hrál Nymburk v Děčíně 40 minut opravdu s plnou sestavou, rotací a aktivitou. Pro naše hráče ve svém věku, jako je Filip Kroutil nebo Ondřej Šiška, je myslím obrovská zkušenost, že mohou hrát proti takovéhlemu týmu, jako je Nymburk, a řídit své spoluhráče. Děkujeme divákům, že byli shovívaví a pochopili, že čelíme úplně jinému týmu, než jsme v lize zvyklí. Je škoda, že jsme s Nymburkem nemohli hrát dříve, protože si myslím, že bychom se asi takhle dlouho neadaptovali na tuhle hru.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta