Rubriky
Zprávy

Hasiči s policií a vrtulníkem cvičili záchranu uvízlých osob na via ferratě v Děčíně

vrtulnik ferata_alesoV Děčíně ve středu 23. 3. cvičili hasiči společně s policií a vrtulníkem na takzvané via ferratě – horolezecké stezce na Pastýřské stěně, která nabízí milovníkům adrenalinu náročný terén jištěný lany. Speciální lezecký tým hasičů si tam procvičoval záchranu uvízlých osob. Od doby jejího vzniku už na ní totiž museli hasiči několikrát zasahovat.

„Dnes máme na programu výcvik lezců tady ze stanice Děčín. Přijeli k nám na pomoc kolegové – letečtí záchranáři ze Středočeského kraje, a máme tady policejní vrtulník z Prahy,“ vysvětlil celý rozruch na Pastýřské stěně velitel hasičské stanice v Děčíně Jiří Hykl.

Hasiči se potřebovali připravit na novou sezónu, která na ferratě začíná v dubnu. Na stěně je v tu chvíli 15 členů hasičské lezecké skupiny.
„Simulují uvíznutí osoby, která se není schopná z jakéhokoliv důvodu pohybovat po ferratě dál a bude potřeba ji dostat bezpečně dolů,“ doplňuje Hykl.

Vrtulník vyzvedává uvízlé osoby po třech, pak s nimi letí na atletické hřiště, kde je vysadí. Na cvičení se přišly podívat desítky občanů, mezi nimi i rodinní příslušníci samotných lezců, jako paní Michaela.

„Přítel je jeden ze zasahujících hasičů. Některý z těch v oranžových montérkách,“ ukazuje s úsměvem.

„My jsme se přišli podívat na kolegu z Povrlů. My to tady pomáháme čistit,“ vysvětluje další z přihlížejících, Jiří Štofčo.

Ferrata letos startuje svou třetí sezonu, za tu dobu už tu musela lezecká skupina několikrát zasahovat.

„Byly to zásahy kvůli lezcům, kteří přecenili své síly, ale bohužel tu byl i jeden vážný úraz člověka, který podcenil to riziko, nedodržoval žádné bezpečnostní předpisy a spadl z výšky 25 metrů,“ vypočítává Jiří Hykl a dodává, že už na ferratě museli zasahovat zhruba pětkrát.

Policejní vrtulník létal nad Děčínem od 10 do 13. Během cvičení pak městská policie uzavřela pro pěší nábřeží pod ferratou. Provoz MHD ani osobní dopravy ale celá akce nenarušila.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever