Rubriky
Turisti Zprávy

Žádná přírodní památka, kvůli úniku vody se jen zasypává starý vrt

vrt_hrenskoVíce než půlstoletí platí za turistickou atrakci místo u Suché Kamenice nedaleko Hřenska, odkud vyvěrá železitá voda a okolní kameny barví do rezava. Místo se ale začalo zasypávat štěrkem, do konce roku by mělo být zasypáno úplně. Místní se stěžovali na práci vandalů, jenže jde o cílené zasypávání.

Nešlo totiž o přírodní úkaz, ale o průzkumný vrt, z kterého tisíce litrů vody unikaly zbytečně.
„Podzemní voda tu unikala v objemech 950 až 1 000 litrů za minutu. To je od roku 1961 neuvěřitelné množství vody, které bude pravděpodobně chybět v podloží pískovcové oblasti, a to může vést k nestabilitě pískovcových masivů v oblasti,“ říká pracovník CHKO Labské pískovce Petr Bauer s tím, že za jediný rok z vrtu vyteče ekvivalent zhruba pětiny spotřeby vody v celé Praze.

Vrt byl původně vytvořen v rámci průzkumu uranových ložisek a pak měl být využit k čerpání pitné vody pro Děčín. K tomu ovšem nedošlo a na mnoho desetiletí byla vyvěrající voda ponechána bez povšimnutí. Důvodem, proč tehdejší společnost vrt nevyužila coby zásobárnu vody pro Děčín, bylo zřejmě právě to, že obsahovala příliš mnoho železa.

„Tehdy nebyly takové problémy s nedostatkem vody, jako jsou dnes, takže se raději našly jiné zdroje, které nebylo nutné složitě čistit od železa,“ přibližuje Bauer, proč se voda nevyužila, ale i nechala volně vyvěrat.

Pracovníci správy CHKO se už od počátku 90. let snažili, aby byl vrt zlikvidovaný. „Nedařilo se, nemohli jsme na to sehnat peníze. Podařilo se to až v roce 2014,“ podotkl Bauer.

Čeká se na to, jakým způsobem bude sanace pokračovat dál
Vrt už začali sanovat odborníci z firmy Isand z Horního Slavkova. Práci jim zadal Palivový kombinát, který se likvidací ekologických zátěží zabývá. Kolik práce budou stát, není zatím jasné, podle Bauera se náklady budou pohybovat kolem milionu korun. „Alespoň tak to bylo u původního projektu,“ řekl Bauer.

Odborníci ale přesně podle původního projektu pracovat nemohou. „Největším problémem je to, že vrt nemůžeme podle původního návrhu zatamponovat, je totiž poničený a voda už vyvěrá i z jiných míst. Zatím jsme provedli řízený odtok tak, aby voda nepodemílala silnici a blízký mostek,“ popisuje Leo Podhrazký z firmy Isand.

„Vedly nás k tomu bezpečnostní důvody a obavy z toho, že voda statiku blízkého mostu naruší. A nyní čekáme na odborný posudek, který určí, jakým způsobem v sanaci pokračovat,“ dodal.

Práce nicméně podle něj budou s největší pravděpodobností pokračovat ještě letos. „CHKO totiž požaduje, aby byl vrt utěsněn v co možná nejbližším termínu,“ dodal.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/