Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci díky výborné třetí čtvrtině odstranili z cesty „tuří“ překážku

turi-svitavyBK Děčín vs Bohemilk Tuři Svitavy – 88:62 (19:16, 38:31, 67:44)
Děčínský celek nastoupil do utkání v kompletním složení – premiéru v děčínském dresu si odbyla také nová podkošová pozice, Nathan Carter. Svitavský kouč nemohl v utkání počítat s nemocným point guardem Jahmalem Jonesem; kromě toho si ve 24. minutě poranil pravé rameno také druhý rozehrávač Petr Andres, jenž už do utkání nezasáhl.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Jelínek, Houška
Svitavy – Andres, Teplý, Bruinsma, Doaks, Barker

Průběh zápasu:
Válečníci odšpuntovali skóre zápasu dvěma trojkami z rukou Jakuba Houšky a Tomáše Vyorala, ale poté se utkání vyvíjelo jako na houpačce – hosté dokázali skóre zvrátit, načež Děčínští si vzali vedení zpět, ale jakmile se trochu odpoutali, už byli hosté opět na dostřel. Po úvodní periodě nakonec svítil na tabuli stav 19:16. Ve druhé desetiminutovce měli svěřenci Pavla Budínského silný herní úsek zhruba v její polovině, když v půlce 16. se domácí poprvé v zápase dostali do dvouciferného vedení po trojce Luboše Strii z rohu kurtu na 33:21. Borci v bílých dresech i kvůli zbytečným ztrátám (které je mimochodem srážely v průběhu celé první půle) však o dvoumístné vedení v závěru prvního poločasu přišli – a do kabin se nakonec šlo za stavu 38:31.

Do druhé půle vstoupil děčínský celek jako vyměněný, když zminimalizoval zbytečné ztráty a dařilo se mu na obou stranách hřiště. Drtivá převaha Válečníků se odrazila i na průběžném stavu. Ještě na konci 25. sice svítil na tabuli stav 48:40, ovšem další minuty již jednoznačně opanovali Luboš Stria a spol, jejichž vedení se vyšplhalo až na 23 punktů. Tečku za třemi odehranými čtvrtinami udělal efektní i efektivní alley oop Tomáše Pomikálka po přihrávce Ondry Šišky, po němž platil průběný stav 67:44. V závěrečné periodě dostali na děčínské straně šanci všichni hráči z lavičky. I ti si tak mohli v závěru užívat ovace téměř tisícovky diváků po vítězství, které má konečnou hodnotu 88:62.

Body: Stria 14 (4 asistence; trojky 6/3; TH 3/3), Landa 12, Carter 12 (5 doskoků i získaných faulů; 4 asistence; efektivita 18), Houška 10 (7 doskoků; trojky 3/2), Šiška 10 (4 asistence), Pomikálek 9, Vyoral 6, Jelínek a Kroutil po 5, Bažant 3, Ježek 2 – Bruinsma 21 (17 doskoků → double-double – 6 útočných; 7 F+; 4 asistence; validita 31), Doaks 13 (5 doskoků), Teplý 8, Barker 7, Vaňák 6 (TH 6/6), Špaček 4 (5 ztrát), Andres 3; střelba 3 b.: 32/14 (43,8%) – 21/4; střelba 2 b.: 32/16 – 51/18; TH: 19/14 – 20/14; doskoky: 42:40 (útočné 9:15); chyby: 23:21; ztráty: 19:21; asistence: 26:13 (!); týmová efektivita: 110:56 (!); počet diváků: 950; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Nesportovní faul: 24. minuta Tomáš Vyoral (BK ARMEX Děčín), 28. Jan Špaček (BOHEMILK Tuři Svitavy).
Technická chyba: 27. minuta lavička Svitav.

Názory trenérů po utkání:
Stanislav Petr (kouč BOHEMILK Tuři Svitavy): „Děčín je lepší tým než náš a gratuluji mu k vítězství. Na palubovce byla jednoznačně vidět agresivita, která je v týmu Děčína úplně jiná, než kterou se snažíme hrát my. Rozdíl v obranné fázi a dohrávání situací je velký. Snažili jsme se ten rytmus změnit střídáním obran – osobní, zónovou, vytaženou. Na začátku to vypadalo, že by to mohlo nést úspěch, ale postupně se hráči Děčína na perimetru chytli, o čemž svědčí 14 proměněných trojkových střel. Je těžké do zápasu jít, když víte, že soupeř je tady lepší, žene ho domácí publikum. Nám navíc ještě onemocněl ústřední rozehrávač (Jahmal Jones), což by ještě nebylo tak nejhorší. Šanci mohl dostat jeho kolega Petr Andres, ale co jsme nechtěli, tak došlo ke zranění. Potom už se nám koncepce hry bohužel rozpadla, jelikož na rozehrávce se střídali hráči z jiných postů – a hra už nebyla taková, jaká by měla být. Ale není to výmluva, protože Děčín je jednoznačně lepší.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Za výhru jsem samozřejmě rád, ale musím říct, že jsou ve mně trochu smíšené pocity, protože už je to několikáté utkání, kdy se snažíme v prvním poločase vstoupit do zápasu dobře na obranné polovině, což se nám celkem zadaří. Ale pak z nepochopitelných důvodů akumulujeme nevynucené ztráty, které jsou až fatálního charakteru a umožňují soupeři, aby se proti nám každý dostal do jednoduchého zakončení z dvojtaktu. Někteří z různých důvodů panikaří a zmatkují, a jakmile má někdo něco tvořit ve volné hře, tak ostatní nejsou schopní toho hráče přečíst, na čemž budeme muset pracovat. Dvanáct ztrát za první poločas bylo důvodem, proč jsme vedli pouze o 7 bodů. Druhá věc je, že jsme prohráli souboje o odražené míče v útoku. V poločase se vždycky nějakým způsobem vrátíme k tomu, co nás zdobí – hrajeme agresivně – a vstup do druhého poločasu se nám vydařil. Třetí čtvrtina byla důvodem, proč jsme nakonec vyhráli. Nebyl to úplně přesvědčivý a dominantní výkon, ale když chceme, tak umíme zjednodušit kombinační hru a dostáváme se do otevřených střel. Nad vodou nás držela dobrá úspěšnost za tři body a z čáry trestného hodu, jelikož se můžeme spolehnout na to, že si volné střely budeme vytvářet.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta