Rubriky
Zprávy

Radnice měst na Děčínsku díky fotopastem odhalí, kdo dělá nepořádek a zakládá černé skládky

cerna skladka_alesoNejenom běžné kamery ale i fotopasti využívají města a obce na severu Čech, aby zjistily, kdo dělá nepořádek na jejich území. Snímají tak okolí popelnic nebo místa, která by mohla lákat některé lidi k odhození smetí. Fotopasti si velmi pochvalují třeba v Rumburku nebo ve Varnsdorfu.

Přehrajte si celý příspěvek

Města na Děčínsku se zaměřila na nepořádek. Obyvatelům vadí poházené věci kolem popelnic, lidé také často do nádob na tříděný odpad odhazují běžné smetí. Výjimkou nejsou ani ti, kteří odpadky prostě někde pohodí. Rumburk s těmito lidmi bojuje pomocí fotopastí.

„My jsme se na to zaměřili po tom, co mi na Facebook hodně lidí psalo, že je tam hrozný bordel, že se na to nedá koukat. Takže jsme svolali první poradu, zajistili jsme na poloviční úvazek člověka, bývalého policistu, ten to vyhodnocuje a dál posílá přestupkovému odboru – řeší se to, což se dřív nedělo,“ potvrzuje mluvčí města Dalibor Dvořák.

Rumburk má kolem 13 takových zařízení, která reagují na pohyb. V boji proti nepořádným lidem ale chce zajít ještě dál.

„Teď chceme jednu úplně mobilní, která by mohla být někde týden a mohla by nahrávat, to máme nějaké plány v rámci zabezpečení pořádku a ochrany parku u Bytexu,“ upřesňuje Dvořák.

Také Varnsdorfská radnice disponuje deseti kusy fotopastí, potvrzuje nezávislý místostarosta Josef Hambálek.

„Používáme je vždycky, když máme podezření, že nám tam vyváží někdo jiný, který není občan nebo podnikatel. Takže tam máme fotopasti. A používáme fotopasti nejen na místa, kde můžou být černé skládky, ale i na místa, kde je zvýšená možnost kriminality mládeže. Zrovna včera jsme instalovali fotopasti.“

To naopak Děčín od fotopastí ustoupil. Město jich mělo jen pár, a i ty jim někdo ukradl. Lidé, kteří dělají nepořádek kolem popelnic nebo hází do nádob na tříděný odpad věci, které tam nepatří, mohou na místě dostat blokovou pokutu až na 5.000 korun. Když se ale dostanou do správního řízení, může se výše pokuty vyšplhat až na 50.000.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever