Rubriky
Sport Zprávy

Váleční podruhé v letošní sezoně na Hané neuspěli…

prostejovAriete Prostějov vs BK Děčín – 79:68 (18:16, 43:21, 61:42)
V sestavě Orlů scházel křídelník Marek Sehnal. Děčínský tým přijel do Prostějova v kompletním složení.

Základní sestavy:
Prostějov – Marko, Dokoupil, Palyza, Šteffel, Tomanec
Děčín – Vyoral, Stria, Pomikálek, Houška, Jelínek

Průběh utkání:
Začátek zápasu byl oboustranně velmi zajímavý a na prostějovském hřišti probíhala interesantní přetahovaná o průběžné vedení. Nejvyšší rozdíl, kterého dvakrát dosáhli svěřenci Zbyňka Cholevy, byl šestibodový, ale děčínské družině se pokaždé, tedy i v závěru úvodní periody, podařilo manko téměř odmazat. Do druhé periody se šlo za stavu 18:16 a Orli ji odšpuntovali ve velkém stylu, zásluhou šňůry 8:0 utekli na dvouciferný rozdíl – 26:16 – a donutili děčínskou lavičku k oddechovému času. Drtivá převaha prostějovské ekipy však pokračovala i po něm, a to až do konce úvodní půle, když hlavním střeleckým tahounem Orlů byl snajpr a top skórer celého zápasu Lukáš Palyza. Tento borec také udělal tečku za druhým kvartálem, a to dvěma trojkami, po nichž se šlo do kabin za stavu 43:21 (druhou čtvrtinu ovládli Prostějovští drtivě 25:5!).

Po změně stran oscilovalo vedení Davida Šteffela a spol. stále kolem dvacetibodové hranice a domácí hráči nedovolili Děčínu manko nějak výrazněji umazat. Tečku za třetí desetiminutovkou udělal nakonec dopich Jirky Jelínka, po němž platil stav 61:42.

Ve čtvrté čtvrtině Válečníci zlepšili svůj výkon na obou stranách kurtu a záhy byli domácím mnohem vyrovnanějším soupeřem. Manko svěřenců kouče Budínského ovšem bylo již vysoké a pod dvoucifernou hranici se Děčínští probojovat nedokázali – nejnižší rozdíl, na který se Válečníci dokázali přiblížit, byl na startu minuty 39., kdy po trojce Tomáše Vyorala svítil na tabuli stav 75:64. Stejný rozdíl ve skóre vydržel až do konce utkání, takže ve vzájemném zápase číslo 3 v sezoně 2015/2016 poprvé urvali výhru Orli.

Body: Palyza 33 (7 doskoků; trojky 10/5; dvojky 10/7; TH 4/4; validita 32), Tomanec 16 (7 doskoků – 3 ofenzivní; dvojky 6/5), Roseboro 10 (9 doskoků), Slezák 9 (trojky 7/3), Marko 4, Šteffel 3, Kouřil 2 (5 asistencí i získaných faulů), Dokoupil 2 – Houška 12 (9 doskoků – 4 útočné; 5 F+), Pomikálek 10 (7 doskoků), Vyoral 10 (5 asistencí), Šiška 7, Bosák a Jelínek po 6, Ježek 5, Landa a Kroutil po 4, Bažant 3, Stria 1; střelba 3 b.: 27/9 – 27/5; střelba 2 b.: 33/19 – 44/20; TH: 18/14 – 19/13; doskoky: 37:43 (útočné 11:21); chyby: 22:23; ztráty: 11:13; asistence: 18:7; týmová efektivita: 98:57; počet diváků: 920; nejlepší hráč utkání: Lukáš Palyza (Prostějov).

Technická chyba: 25. minuta lavička Prostějova; 33. Pavel Bosák (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Když se nám nevyvede jedna čtvrtina tak, jako se nám dnes nevyvedla druhá, tak utkání postrádá náboj. Nehráli jsme úplně špatně, byť na to měl vliv vývoj utkání. V první čtvrtině jsme hráli dobře, dokonce jsme měli asi o 8 střel více než domácí. Ale bohužel někteří hráči neměli svůj den, například Jirka Jelínek minul prvních pět střel. Ve druhé čtvrtině nás Prostějov rozebral, Lukáš Palyza proměňoval, k němu se přidali další. Při naší sterilitě v útoku jsme se rozklížili v hlavě a nefungovaly nám ani nohy, ani hlava, ani ruce. Ve druhém poločase se nám podařilo zvednout i díky náhradníkům, třeba Filip Kroutil přinesl oživení na rozehrávce. Nepomohlo nám ani našich 21 útočných doskoků. Deficit byl příliš velký, takže jsme dnes neměli po tom prvním poločase nárok uspět.“

Zbyněk Choleva (kouč Ariete Prostějov): „Jsme rádi za tu lehkost, kterou jsme v prvním poločase přehrávali Děčín. Samozřejmě se hraje líp, když to padá – a na tom měli velkou zásluhu Lukáš Palyza a Pavel Slezák, kteří si rozdělil těch 5 trojek ve druhé čtvrtině – a tím jsme dostali Děčín do kolen. Mrzí mě ztráta koncentrace ve druhém poločase a také 21 útočných doskoků soupeře. Doufám, že si celkově dobrý výkon přeneseme do Pardubic.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta