Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Tajemné sklepení děčínského zámku

zamek po setmeni_ alesoPřed krátkým časem bylo publikováno několik článků a reportáží, které znovu připomněly existenci zajímavých prostor pod děčínským zámkem.

Vzhledem k rozměrům samotného zámku patří i jeho podzemí mezi nejrozsáhlejší na památkových objektech v České republice. A to ani není podsklepen celý. Prostory pod úrovní terénu disponují pouze jižní a západní křídlo, zatímco severní a východní část byly založeny přímo na skále. Tato situace vyplynula především z přírodních podmínek. Skalní plošina, na které byl původní hrad vystavěn, se přirozeně svažovala směrem k jihu, proto byly paláce na jižní straně o jednu úroveň hlubší. Na konci 18. století byl problém se sklonem vyřešen umělým násypem, který v jižní části nádvoří dosáhl výšky až 2 metry. Takto se původně přízemní prostory dostaly z jedné strany pod úroveň terénu. Zároveň došlo také ke zrušení tzv. Orlího příkopu, který původně rozděloval nádvoří na dvě části. Ten ovšem nebyl zasypán, nýbrž opatřen klenbou a následně přetvořen na rozsáhlý sklep, který později sloužil jako sklad vína. Zrušena byla také chodba s nástupní rampou, kudy byli původně vyváděni koně z konírny, zřízené na konci 17. století v nejnižší úrovni jižního křídla. Po dokončení přestavby byly nové podzemní místnosti využívány především ke skladování potravin. V 19. století bychom zde nalezli například prostory pro uchovávání mléka, příruční vinný sklípek atd. Čtyři místnosti v jihozápadním nároží sloužily jako zámecký archiv. Vůbec nejhlubší část sklepů se nachází na západní straně pod hodinovou věží. Již v barokních časech zde byla přímo do skály vytesána soustava místností, které postupně sestupují do nitra skalního masivu. Na severní straně zámku je jediným podzemním prostorem lednice při někdejší zámecké kuchyni. První zmínky o ní pocházejí z 1. poloviny 17. století a ke svému účelu sloužila až do 20. století. Dalším zajímavým a poněkud stranou ležícím prostorem je místnost pod úrovní Dělové zahrádky. K její historii nemáme přesné informace, obecně se soudí, že v dřívějších dobách sloužila jako strážnice.

V rámci násypu nádvoří se pod úrovní terénu ocitla také středověká studna, v tu dobu již nepoužívaná. Právě s ní je spojena řada legend, které podzemí děčínského zámku přisuzují ještě větší rozsah než ve skutečnosti má. Velmi populární je zejména pověst o tajné únikové chodbě vedoucí pod Labem. Ve skutečnosti by ovšem zbudování funkční chodby v takto obtížném terénu nebylo v silách tehdejších stavebníků.

Správa děčínského zámku připravila na sobotu 23. ledna speciální komentované prohlídky větší části těchto podzemních prostorů. Vzhledem k charakteru místností bude možno vypravit jen několik početně omezených skupin, proto doporučujeme si vstupenky předem rezervovat >>.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz