Rubriky
Zprávy

Neviditelní listují ve své knize příběhů v děčínské knihovně

NEVIDDěčín – Putovní fotografická výstava Neviditelní lidé Fokusu Labe má do 15. února zastávku v Městské knihovně Děčín. Prezentuje životní příběhy lidí a nejčastější mýty, které se o lidech s duševním onemocněním a schizofrenií ve společnosti vyskytují.

Je součástí projektu Neviditelní lidé – aneb jsou schizofrenici nebezpeční?, jehož autorkou je Lenka Krbcová Mašínová, předsedkyně pořádajícího spolku Fokus Labe. „Jde o destigmatizační kampaň, která má ukázat, že lidé se schizofrenií nejsou nebezpeční. Skoro každý člověk se schizofrenií, pokud má dlouhodobou podporu, může žít v normálním prostředí jako my,“ řekla psycholožka Lenka Krbcová Mašínová.

Projekt podpořený Norskými fondy prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ČR začal loni v říjnu billboardovou kampaní po České republice. Jeho součástí je i právě dokončovaný dokument Bohdana Bláhovce. „Chceme jej pouštět především na školách a otevřít tím diskusi mezi mladými lidmi, protože jsou nejohroženější skupinou. Řada lidí, kteří u nás pracují a mají zkušenost se schizofrenií, onemocněla v době svých studií na střední nebo vysoké škole,“ konstatovala Lenka Krbcová Mašínová.

Natáčelo se i v Literární kavárně Dobrého Fokusu s televizním šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. „To, co děláte, není vůbec blbý a rozhodně se za to nemusíte stydět,“ řekl. Podle dokumentaristy Bláhovce je činnost spolku Fokus Labe a jeho Dobrého Fokusu včetně Literární kavárny výborná v tom, že kvalitním jídlem rozpouští hranici mezi normalitou a nenormalitou.

Workshopy s promítáním dokumentu se budou konat během letošního roku, stejně i putovní výstava s fotografiemi, které pro Fokus Labe pořídil Karel Pešek. Dalšími štacemi snímků s příběhy budou po děčínské městské knihovně Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří, Regionální muzeum v Teplicích nebo Městská knihovna v Bílině.

Alena Volfová
Fokus Labe