Rubriky
Sport Turisti Zprávy

Na zasněžené svahy na severu Čech vyjeli lyžaři. Tuto zimu poprvé.

lyze podluziVětšina areálů zatím kvůli nedostatku sněhu jezdí jen omezeně, ani to ale lyžování chtivé lidi neodradilo, svahy byly doslova v obležení.

Už v pátek dal pokyn k rozjezdu vleku i starosta Karel Kopecký z Horního Podluží.: „Všechno je přichystané, nastartované, takže za pár minut se to prostě spustí,“ konstatuje poprvé v této zimě.

Je pátek, dvě hodiny odpoledne a lyžařský areál Horní Podluží zahájil svůj provoz. Už jsou tady desítky lyžařů, kteří netrpělivě čekají na svou jízdu.

„Vzali jsme si v práci volno, abychom prostě nepropásli ten svatý okamžik, kdy to zapnou a jdeme na to,“ říkají první lyžaři na nové sjezdovce.

S radostným výkřikem se na sjezdovku letos poprvé vydal Karel Dvořák. Parkoviště se zaplnilo během pár minut, ještě nandat lyžáky a šlo se na to.

Na první lyžovačku vyrazily také děti, výjimkou nebyl ani taky čtyřletý Marek se svým tatínkem a lyžemi se sněhulákem.

V sobotu se rozjely vleky i na ústecké Zadní Telnici, během chvilky bylo parkoviště úplně plné.

„První víkendový den, co to jede, tak lidi jsou natěšený na sníh…. Celý týden jsme dosněžovali svah Macháček, abychom to mohli pustit, máme tam tak kolem metru sněhu, takže je to kvalitní lyžování,“ pochvaloval si Jindřich Holinger ze ski klubu Zadní Telnice.

Na svazích ale nezněla jen čeština. Provozovatelé očekávají, že němečtí návštěvníci hodně pomůžou, aby středisko bylo soběstačné. Z Drážďan to sem mají necelou hodinu.

Do Telnice si našli cestu i návštěvníci z dalekého okolí, jako Karel Matoušek z České Lípy. „Pěkné. Za takovou lyžovačkou musíme z České Lípy třeba až na Ještěd nebo ještě dál do Jizerek,“ vysvětluje.

Podle předpovědi by měl v dalších dnech připadnout nový sníh. Ten by lyžařským areálům, které zatím jedou jen na částečný provoz, umožnil naplno využít jejich kapacitu.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Autor:  Daniela Pilařová